Tovább virágzanak Brazília afrikai érdekeltségei

A világ hatodik legnagyobb gazdaságává avanzsálódott Brazília gazdasági értelemben egyre inkább befolyási övezetébe vonja a fekete-afrikai országokat. Számos területen sorra indulnak a közös projektek, amelyek egyszerre segítik Afrikát, s növelik a dél-amerikai nagyhatalom presztízsét.

Az afrikai kontinens szubszaharai részének és a dél-amerikai régió vezető gazdaságának, Brazíliának a kapcsolata a tavalyi és az idei évben minden jel szerint továbbra is a fejlődés és kölcsönös építkezés jegyében halad tovább.

Az úgynevezett Dél-Dél kapcsolatoknak megvannak a maga előzményei, a gazdasági jelenség ennek megfelelően nem új keletű a brazilok számára sem.  A közös portugál gyarmati múlt szolgált alapjául annak, hogy a dél-amerikai óriás még az előző elnök, Luiz Inácio „Lula” da Silva alatt egyre határozottabban kezdett közeledni elsősorban a szintén portugál múltú Angola és Mozambik felé. Ezt a vonalat azóta Dilma Rousseff folytatta, amikor tavaly októberben meglátogatta az előbb említett két országot, és az IBSA-csúcstalálkozó keretén belül a Dél-afrikai Köztársaságot is.

A közös múlt mellett további okok is a déli kapcsolatok erősödéséhez vezettek és vezetnek a mai napig. Az északi, válság sújtotta egykori gyarmattartók (Portugália és az euroövezet többi állama) helyébe a legutóbbi években az a Brazília lépett, amelyet nem fékezett le a recesszió, így napjainkra a világ hatodik legnagyobb gazdaságává vált az Egyesült Államok, Kína, Németország, Japán és Franciaország után. A bővülő gazdaság természetesen piacot keres termékeinek és befektetéseinek – így kézenfekvő választás volt számukra az afrikai kontinens.

A befektetések és fejlesztések zömét a brazil fejlesztési bank (Banco Nacional de Desenvolvimento Econômico e Social – BNDES) támogatja kétféle módon. Egyfelől nagyon fontosak az afrikai-brazil közös bányászati koncessziók, amelyek az ásványkincsek kitermelésére irányulnak. Ilyen üzleti kapcsolatok már megvalósultak Angola és Mozambik esetében, de mivel a gazdasági kapcsolatok összetettsége jó esetben nem korlátozódik országhatárok közé, ezért újabban a Mozambikkal határos Malawi is a brazil Vale Mining Company 4,4 milliárd dollár értékű befektetéseinek célpontja lett. Az országon keresztül olyan, Zambiát és Mozambikot összekötő vasútvonalat építenek a Nacala közúti folyosón keresztül, amely egyszerre teremt munkalehetőséget, növeli az életszínvonalat, és segíti a térségben zajló bányászati tevékenységet a szállítási infrastruktúra fejlesztésével.

A brazil projektek másik, nagyobb része célzottabban irányul az afrikai országok gazdasági-társadalmi felzárkóztatására, és ennek megfelelően mezőgazdasági és oktatási jelleggel bír. Előbbire példa a mozambiki agrárágazat fejlesztésére indított 13 millió dolláros befektetés, amelyet brazil és mozambiki agrárfejlesztési cégek közösen jegyeznek. Ebbe a vállalkozásba a nemrég számára kínos kubai ügyekbe keveredett amerikai fejlesztési ügynökség (The United States Agency for International Development – USAID) is bekapcsolódott. A program keretén belül a pénzügyi befektetéseken túl természetesen a modern mezőgazdasági eljárások és technológiák transzfere is megvalósul.

Utóbbi, az oktatást célzó vállalkozások közül pedig az a brazil terv emelkedik ki, amelynek során külön Luzoafrikai-brazil Szövetségi Egyetem alakult a brazil Ceará szövetségi államban, és ahová rögtön 300 diákot várnak az idei év során a különböző portugál nyelvű afrikai országokból. Az egyetem segítségével tehát a gazdasági kapcsolatok mellett a kulturális szálak erősítésére is lehetőség nyílik.

Tomik Ádám

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »