Tárgyalóasztalhoz ül Irán a nagyhatalmakkal

Irán megváltoztatta a hónapok óta tartó, kompromisszumokat el nem fogadó álláspontját, és hajlandó tárgyalni a nagyhatalmakkal az ország nukleáris programjáról. A konfliktus körülbelül egy éve bontakozott ki: az államok egy része (köztük az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió tagállamainak tágabb köre) az iráni nukleáris programot egy álcának tekinti, ami  az atomfegyverek gyártásának szándékát igyekszik leplezni. Irán azonban nukleáris programjának békés céljait hangoztatja és elítéli az országot sújtó meggondolatlan szankciókat.

Az iszlám köztársaság megváltozott viselkedését az elmúlt hetek eseményei magyarázhatják: az országot perzsa-öböli katonai hadművelettel fenyegetik; iráni szervezeteket  hoztak összefüggésbe az izraeliek ellen irányuló indiai, grúziai és thaiföldi gyilkosság kísérletekkel; az államnak gazdasági megszorításokat kell bevezetnie. A nagyhatalmi szankciók lassan megbénítják az országot. Az Európai Unió július óta tartó olajembargója rendkívül leszűkíti Irán olajexportálási lehetőségeit, ami az ország fő bevételi forrásának mondható.

A nyugati nagyhatalmak Irán látszólagos kompromisszumkészségét örömmel, de fenntartásokkal fogadták. ” Egyidőben vagyok elővigyázatos és optimista az ügyet illetően” – nyilatkozta Catherine Ashton, miután Hillary Clinton, amerikai külügyminiszterrel találkozott. Az Amerikai Egyesült Államok és a tárgyalásokban résztvevő többi ország (Egyesült Királyság, Kína, Franciaország, Németország, Oroszország) ezidáig nem alakított ki egységes stratégiát a párbeszéd struktúrájára vonatkozóan. A nagyhatalmak korábbi álláspontja szerint az iszlám köztársaságnak engedélyezni kellene a nukleáris eszközök feletti kiterjedt, nemzetközi ellenőrzést. Ezt a követelést azonban az iráni kormány elutasítja, és a hét folyamán kapott levél sem utal arra, hogy álláspontját megváltoztatta volna ebben a kérdésben.

Vacsák Réka

Friss hírek