Csökkent vagy nőtt a magyar elsősök száma Felvidéken?

Nagy erőkkel folynak a beiratkozások a felvidéki óvodákba, és iskolákba. A szülők január 15-től február 15-ig írathatták be a gyerekeiket az iskolákba, az óvodákba február 15-től március 15-ig. Összeállításunkban igyekszünk a végére járni, hogy csökkent, vagy nőtt a magyar diákok száma Szlovákiában.

Egy felvidéki magyar család életében fontos kérdés az, hogy milyen óvodába és iskolába írassák a csemetét. Szempontként merül fel a kérdés, hogy jó-e, hogyha a gyermek anyanyelvén tanul, és idegen nyelvként tanulja a szlovákot, ami annak az országnak az anyanyelve, ahol él, tehát ha valamit is kezdeni szeretne az életével a későbbiekben, akkor muszáj tökéletesen beszélnie a szlovák nyelvet.

Azonban az tapasztalható azoknál a gyerekeknél, akik magyar óvodába és iskolába járnak, hogy nem merik használni a nyelvet, és idegenkedve néznek arra. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a gyermekek, akik szlovák óvodába járnak, azok a későbbiekben nyugodtan mehetnek magyar iskolába, ugyanis a szükséges alapokat megszerzik, és a továbbiakban már nem mint idegen nyelvre, hanem sokkal inkább egy második nyelvként gondolnak a szlovákra.

Ugyanakkor Berky Angelika, a szlovákiai Óvodapedagógusok Országos Társulásának elnöke azt állítja, hogy egy 3-4 éves gyereknél nem az idegen nyelv elsajátítása a lényeges, hanem az, hogy be tudjon illeszkedni a környezetébe, és jól érezze magát. A gyermek elbizonytalanodhat idegen környezetben, és ez akár bezárkózáshoz is vezethet.

Nézzünk egy rövid statisztikát, melyik járásban hány magyar kis elsős indul útjának magyar tanítási nyelvű intézményekben, és ez több, vagy kevesebb a tavalyinál.

•    Összesen 620 ki elsős kezdi meg tanulmányait ősszel a komáromi járás magyar tannyelvű alapiskoláiban. Ez a 2011/12-es tanévhez képest 39 gyermekkel, a 2010/11-es tanévhez képest 56 gyermekkel több. A komáromi járásban idén összesen 30 magyar tannyelvű alapiskola várta a beiratkozó kis elsősöket.•    Pozsony két magyar tannyelvű alapiskolájába összesen 36 kisdiákot írattak be, Szencen 17 kiselsős lesz. Pozsonyban a Duna utcai iskolába 24 elsőst írattak szülei, a tavalyi évhez képest eggyel többet.•    A Lévai járásban 157 (néggyel kevesebb, mint tavaly), a Nyitrai járásban 24 (9 tanulóval több a tavalyinál), az Érsekújvári járásban 281 (-23 diák), a Vágsellyei járásban 117 gyermek kezdi magyar iskolában tanulmányait (-11) a 2012/13-as tanévben.•    A Nagykürtösi járásban 30 (-5), a Losonci járásban 181 (-12), a Rimaszombati járásban 486 (+21), a Nagyrőcei járásban 116 (+1), a Rozsnyói járásban 97 kiselsős kezdi el tanulmányait magyar iskolában (-14)•    A Galántai járás magyar tannyelvű alapiskoláiba összesen 224 elsőst írattak be. Ez az előző tanévhez képest 18 gyermekkel több.

Összességében tehát elmondható, hogy az arányok nagyjából hasonlóak a tavalyihoz képest, az eltérés minimális.

Felvidék.ma

Friss hírek