Elefántcsontpart államfője az ECOWAS élén

Pénteken Nigéria fővárosában, Abujában megválasztották a Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) új elnökét. A pozíciót ezentúl Elefántcsontpart államfője, Alassane Ouattara töltheti be – számolt be a Reuters hírügynökség.

Ouattara 2010-ben nyerte meg hazájában a választásokat, amely aztán négy hónapig tartó polgárháborúvá fajult, mivel a hivatalban lévő Laurent Gbagbo visszautasította a hatalom átadását. A belviszály nagyjából 3000 ember halálát eredményezte. Az ECOWAS akkori elnöke, Goodluck Jonathan nigériai államfő jelentős nemzetközi elismerésre tett szert azáltal, hogy sikerült a nehezen búcsúzó Gbagbóra nyomást gyakorolnia, ezzel elősegítve távozását.

Az ECOWAS elnökeként Ouattara a régió meghatározó hangjává válhat. Bár évekig éles kritikák érték az 1975-ben megalapított szervezetet, hogy képtelen a tényleges szerepvállalásra a térségben, az utóbbi időkben rendre bizonyította határozottságát, és erélyesebben lépett fel a régió puccsaival és félresiklott választásaival kapcsolatban. 2009-ben felfüggesztették Niger tagságát, miután Mamadou Tandja alkotmánymódosítással kiterjesztette hivatali idejét. Hasonlóan járt Guinea ugyancsak 2009-ben a választások elhúzódása miatt, illetve a Közösség latba vetette tekintélyét a már említett elefántcsontparti választások esetében is.

Meleg Veronika

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »