Elefántcsontpart államfője az ECOWAS élén

Pénteken Nigéria fővárosában, Abujában megválasztották a Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) új elnökét. A pozíciót ezentúl Elefántcsontpart államfője, Alassane Ouattara töltheti be – számolt be a Reuters hírügynökség.

Ouattara 2010-ben nyerte meg hazájában a választásokat, amely aztán négy hónapig tartó polgárháborúvá fajult, mivel a hivatalban lévő Laurent Gbagbo visszautasította a hatalom átadását. A belviszály nagyjából 3000 ember halálát eredményezte. Az ECOWAS akkori elnöke, Goodluck Jonathan nigériai államfő jelentős nemzetközi elismerésre tett szert azáltal, hogy sikerült a nehezen búcsúzó Gbagbóra nyomást gyakorolnia, ezzel elősegítve távozását.

Az ECOWAS elnökeként Ouattara a régió meghatározó hangjává válhat. Bár évekig éles kritikák érték az 1975-ben megalapított szervezetet, hogy képtelen a tényleges szerepvállalásra a térségben, az utóbbi időkben rendre bizonyította határozottságát, és erélyesebben lépett fel a régió puccsaival és félresiklott választásaival kapcsolatban. 2009-ben felfüggesztették Niger tagságát, miután Mamadou Tandja alkotmánymódosítással kiterjesztette hivatali idejét. Hasonlóan járt Guinea ugyancsak 2009-ben a választások elhúzódása miatt, illetve a Közösség latba vetette tekintélyét a már említett elefántcsontparti választások esetében is.

Meleg Veronika

Friss hírek

Piaci körkép: megpihen a DAX a kétnapos rali után

Vegyes hangulatban kezdték a napot az európai indexek, a befektetők a meglévő oltások hatásosságát mérlegelik az új vírusvariánsra vonatkozóan. A BioNTech mely a Pfizerrel együtt gyárt vakcinákat, 6%-ot esett, miután egy tanulmány szerint az Omicron részlegesen ki tudja kerülni a kétdózisos vakcina nyújtotta védelmet. 

Read More »

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply