A végtörlesztés nem tett jót a CIG-nek

27 milliárd forintos bruttó díjbevétellel zárta 2011-et a Pannónia, ezzel elmaradt saját 35 milliárdos és a mi 34,8 milliárd forintos várakozásunktól. A díjbevételében továbbra is a befektetési egységhez kötött életbiztosítások (unit-linked) jártak az élen (98%-os súly). Az összeg egyébként több, mint 70%-ban rendszeres díjakból származott, ennek megfelelően az eseti díjak mértéke a piaci átlag alatt maradt.

2011 egészében az új unit-linked szerződések száma 13%-kal esett vissza 2010 azonos időszakához képest, amely egészen csinos számnak tűnik annak fényében, hogy 2010 végén a részvénykibocsátás miatt láz is hozzájárult a számokhoz. Ugyanakkor január-szeptember időszakban még 4%-os volt a visszaesés, ami azt jelenti, hogy a végtörlesztések az új szerződésekre is negatívan hatottak (a társasági beszámolók alapján a meglévő szerződésekben is voltak visszamondások).

A bruttó díjbevételek alacsonyabb szintjével kapcsolatban a menedzsment már megtette a szükséges lépéseket, ennek megfelelően jelentős költségcsökkentési programot indítottak.

A társaság saját tőkéje az év végére 4 milliárd forintra feleződött, amit azt sejteti, hogy idén vagy jövőre újabb forrásra lesz szüksége a társaságnak. Amit nagyon fontos megjegyezni az, hogy az új szerzések tempója vélhetően lassul 2010/2011-hez képest és a már érett korba lépő szerződések is termőre fordulhatnak.

Ezért a tőkevesztés az idei évben lassabb lesz, ráadásul a tőkebevonás kapcsán átváltható kötvények, hibrid instrumentumok, alárendelt kölcsöntőke és elsőbbségi részvények kibocsátására is sor kerülhet.

A gyorsjelentés kapcsán pozitív reakciókra számítunk, de az optimizmust részben beárnyékolhatja a tőkehelyzet kérdésköre.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »