Újabb milliárdokat kap a TEPCO

A fukusimai atomerőművet is tulajdonló Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) további kétezer milliárd forintnyi segélyt kap a japán kormánytól annak érdekében, hogy a márciusi katasztrófát követő kárpótlási igények kifizetése zavartalanul folytatódhasson.

A földrengés és cunami során megsérült Fukusima I. atomerőműből szivárgó radioaktív sugárzás miatt 80,000 embert telepítettek ki, a vállalattal szemben eddig benyújtott kárigények pedig elérik a 2200 milliárd forintnyi összeget – számol be a BBC News.

A helyreállítás költségei és az átvizsgálás miatt bezárt atomerőművek által termelt energia pótlására vásárolt termikus energiahordozók árának növekedése súlyosan érintik a vállalat költségvetését. A harmadik negyedévben a nettó veszteség több mint 1700 milliárd forintnak megfelelő jen volt. A nehézségekkel küzdő cég a múlt hónapban felemelte a vállalati ügyfelei számára biztosított energia árát, erre 30 éve nem volt példa. Emellett az állami támogatás is létfontosságú, ezt azonban a kormány feltételekhez köti.

Edano Jukio, a gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter valamint a TEPCO elnöke, Nisizava Tosiho hétfői találkozóján megígért újabb segéllyel az állami forrásból származó támogatás összege eléri a 4200 milliárd forintnyi japán valutát – számol be a Japan Times.

A további hozzájárulásokkal azonban a függetlenségét veszítheti el a cég, ugyanis Edano az állami befolyás erősödéséhez kötné azokat. Elmondása szerint további tőkeinjekciók csak akkor lehetségesek, ha az összegnek megfelelő szavazati jogot kap az állam, legalábbis addig, amíg ő a miniszter. Az állami tőke befektetésével a kormány reményei szerint a cég részvényeinek akár kétharmada is állami kézbe kerülhet.

Sebestyén Dóra

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »