Tovább nőhet az elitalakulatok szerepe

A Pentagon bevetési eljárásától független, gyorsabban mozgósítható alakulatokat szeretne az Különleges Műveletek Parancsnokságának (Special Operations Command) vezetője. William H. McRaven tábornok, aki az Oszama bin Ladent likvidáló akciót is felügyelte, azt kéri, hogy nagyobb autonómiát kaphasson a csapatok elhelyezésében, ott ahol ezt a globális események és titkosszolgálati érdekek megkívánják. A terv szerint az elitalakulatok a jövőben azokban a régiókban – Ázsia, Afrika, Latin-Amerika – is megjelennének ahol az elmúlt évtizedben – 2001 szeptember 11-e után – jellemzően nem játszottak komolyabb szerepet.

Obama és a Pentagon vezetői katonai műveletekben egyre inkább támaszkodnak a különleges alakulatokra, míg a hasonló akciók korábban a regionális hadseregparancsnokok és a helyi diplomaták ellenállása miatt rendre megfeneklettek. Előbbiek a hatáskörük csorbulása, utóbbiak pedig a fogadó országok szuverenitásának megsértése miatt – ahogy az bin Laden pakisztáni elfogása esetén is történt – aggódnak. A Különlegeses Műveletek Parancsnokságának növekvő szerepét jelzi, hogy folyamatosan emelkedik a költségvetése, miközben a hadsereg legtöbb részének a Védelmi Minisztérium új terve szerint csökkeni fog. Az elitalakulat 2011-ben még 4,2 milliárd dolláros éves büdzséje 2010-re már 10,5 milliárd dollárra emelkedett és személyi állománya is megduplázódott, ami civilekkel együtt jelenleg 66 ezer fő.

Az elmúlt évtizedben a különleges alakulatok nyolcvan százaléka a Közel-Keleten teljesített szolgálatot, az új koncepció szerint az elitalakulatot a világ bármely pontján bevethetnék terrorista célpontok ellen, túszmentésre, de akár kiképzésre, összekötő feladatokra vagy nemzetbiztonsági információk összegyűjtésére is. McRaven tábornok leginkább azt szeretné elérni, ha kommandós alakulatait a Pentagon kötelező bevetési engedélyezési eljárása nélkül, a diplomácia helyi vezetőjének beleegyezésével azonnal oda tudja mozgósítani, ahol szükség megkívánja.

Pulay Kristóf

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »