Minden magyar gyermek számít – szórványban is

Egyre nagyobb teret nyer a Minden magyar gyermek számít elnevezésű kampány, amelyet az RMDSZ indított annak érdekében, hogy a magyar vagy etnikailag vegyes családok magyar tannyelvű iskolába, osztályba írassák gyermekeiket.

Erről Magyari Tivadar oktatási kérdésekért felelős főtitkárhelyettes számolt be tegnap Kolozsváron. Elmondta: egyre több megyéből, településről érkeznek a pozitív visszajelzések, amelyek azt igazolják, szülők, pedagógusok, egyházak, sajtó, civil szervezetek egyaránt felfigyeltek a kampányra.

Magyari megyékre lebontva vázolta azokat a konkrét lépéseket is, amelyeket az RMDSZ területi, megyei szervezetei tettek a kampány sikere érdekében. Többek között megemlítette: Maros megyében többszintű találkozósorozaton zajlott a kampány céljainak ismertetése: előbb az RMDSZ képviselői Marosvásárhelyen találkoztak az iskolaigazgatókkal, akik ezt követően az osztályfőnökökkel egyeztettek, majd az osztálynevelő pedagógusok a szülőknek adtak át minden fontos információt.

Máramarosszigeten és környékén egyházak képviselői, diákok, civil szervezetek csatlakoztak az RMDSZ beiskolázási kampányához.

Kolozs megye különböző településein szervezett közösségi fórumokon hívja fel a figyelmet az anyanyelvű oktatás fontosságára az RMDSZ megyei szervezete. Ezeken oktatási szakemberek bevonásával vázolják a magyar nyelven való tanulás előnyeit, válaszolnak a szülők által megfogalmazott kérdésekre.

Iskolaigazgatók, tanárok kapcsolódnak be a kampányába Háromszéken is. Itt is, Csík területhez és Udvarhelyszékhez hasonlóan nagy szerepük van a főtitkárság által eljuttatott plakátoknak, szórólapoknak, a helyi rádiókban elhangzó hanganyagoknak.

Családtámogatás: szakmai munkacsoport alakult

Szakmai munkacsoportot hozott létre az RMDSZ családtámogató és gyermekvállalást ösztönző cselekvési tervének megvalósítása érdekében – jelentette be tegnap Kovács Péter főtitkár Kolozsváron. A Főtitkárság Horváth Anna főtitkárhelyettest, Tonk Gabriella tanácsost, Szabó Annamáriát, a Nők a nőkért platform elnökét, Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét, Borboly Csabát, a Hargita Megyei Tanács és az Országos Önkormányzati Tanács elnökét, Derzsi Ákos és Kerekes Károly parlamenti képviselőket kérte fel a munkacsoportban való részvételre. A munkacsoport koordinátora Horváth Anna.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »