Mi lesz veled, Szirt?

Moammer Kadhafi októberi halálával Líbia felszabadult. Az Átmeneti Nemzeti Tanács hozzáláthatott az ország alkotmányos rendjének kiépítéséhez és infrastruktúrájának újjáépítéséhez. Tripoli és Bengázi között félúton azonban van egy, a harcok során rommá lőtt város, Szirt. Moammer Kadhafi szülővárosában tett látogatást a BBC egyik munkatársa, az általa készített interjúk tanúsága szerint lakói közel sincsenek megelégedve az elmúlt pár hónap eredményeivel, és elmondásuk alapján továbbra is hűek bukott vezetőjükhöz. Az ilyen vélemények tükrében vajon az új líbiai vezetés miként viszonyul a meggyilkolt diktátor által olyannyira privilegizált, nyíltan Kadhafista város újjáépítéséhez?

Az átmeneti kormány ígéretet tett arra, hogy – az ország többi részével együtt – Szirt is újjáépül, bár nem valószínű, hogy a nagyszabású rekonstrukciós tervek megvalósítása az egykori diktátor elképzeléseinek nyomába ér majd.


A helyi közigazgatás vezetője, Mohammed Kablan elmondása alapján mindegyik városi tanács egyetért a tekintetben, hogy Szirt újjáépítése prioritást kell élvezzen. Kiemelte, hogy Szirt lakosságának mintegy hatvan százaléka már visszatért lakóhelyére, ami további sürgető indok a házak, iskolák és közművek újjáépítése szempontjából.

Az iskolák jelenlegi állapota példázza legmegfelelőbben, milyen pusztítás sújtotta a várost. A második kerületben (itt folytak a legkeményebb harcok) található Taleah-al Nasser iskola épületének falait rakéták becsapódása következtében keletkezett lyukak borítják, a táblák pedig használhatatlanok a golyószóró-nyomok miatt. A gyermekek a napot testneveléssel kezdik, ami – a többi líbiai iskolában bevett gyakorlathoz hasonlóan – nem nélkülözi a katonai stílusú gyakorlatokat sem. Az új nemzeti himnusz eléneklésekor alig maréknyi iskolást találni, aki el tudja énekelni azt. (Valójában az „új” nemzeti himnusz egy régebbi változat, amely a Moammer Kadhafi halálával végződő forradalom éltetését hivatott megünnepelni, és a gyermekek nagyrésze olyan családokból érkezik, akik továbbra is lojálisak korábbi vezetőjükhöz.) Az iskolában tanító egyik tanár elmondta a BBC riporterének: „Kadhafi továbbra is a szívünkben él.

Ez az állásfoglalás nem egyedülálló Szirt lakóinak körében. Az idősebb korosztály – arra a kérdésre, hogy mi a véleményük az országban végbemenő változásokról – többsége túl félénk és zaklatott volt a válaszadáshoz, azonban egy fiatal lány elmondta véleményét. „Katasztrófa, ami a városunkkal történt. A saját házainkban támadtak ránk, kifosztottak minket.” Véleményéből kitűnt, elutasítja a forradalmat. „Semmi nem változott. Csupán egy másik zászló képe került bele a tankönyveinkbe” – folytatta. A lány tanárnője, Shifa Hassan elmondta: „Az emberek pszichés állapota rendkívül rossz. Szomorúak, dühösek, és agresszívak”. Egy szintén az iskolában tanító másik tanár könnyekben kitörve vádolta a NATO-t hat családtagja haláláért. Az iskola állománya egyöntetűen úgy vélekedik, az új átmeneti kormány magára hagyta állampolgárait. Nincs vezetékes víz, és a második kerületben található házak nagyrésze lakhatatlan.

Vajon képes lesz az új kormány újjáépíteni és megnyerni magának egy várost, amelynek lakói ennyire erőteljesen képesek azonosulni Kadhafi ezredessel, hónapokkal a forradalom után is? Számolni kell egy dühös visszacsapás lehetőségével más városokból is, például Miszrátából, amely a forradalom alatt tanúsított Kadhafi-ellenes magatartásáról híres, az ország északnyugati részén fekvő város szintén súlyos károkat szenvedett. A miszrátai lakosok véleménye alapján Szirtet el kéne törölni a térképről.

A líbiai átmeneti kormány miniszterelnök-helyettese, Mustafa Abushagur kitart azon véleménye mellett, miszerint Szirt méltányos bánásmódban fog részesülni. „Kötelességünk, hogy biztosítsuk a lakosoknak a szolgáltatásokhoz való jogukat. Összetartó ország vagyunk, összetartó állampolgárokkal, de meg kell tanulnunk ismét együtt élni”. Elmondta, hogy a kormány már több szerződést is megkötött különböző vállalatokkal előre gyártott szerkezetű iskolák létrehozásáról. 

Sedghi Amitis

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »