Az amerikai katonák kivonulnak, a CIA marad

A The Washington Post információja alapján a  CIA várhatóan fenntartja jelenlétét Afganisztánban és Irakban a csapatkivonást követően is. Az Obama-adminisztráció elképzelése szerint az amerikai érdekek védelme a katonai jelenlét megszűntével az ügynökhálózat és a Különleges Műveleti Erők együttes munkájával valósulna meg.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (Central Intelligence Agency – CIA) várhatóan a kivonulás után is fenntartja kiterjedt jelenlétét Afganisztánban és Irakban, annak érdekében, hogy a két, hosszú ideje háborús zónának minősített országban az amerikai érdekek a konvencionális harcoló egységek hazatérte után is biztosítottak maradjanak. Amerikai tisztviselők elmondása alapján a CIA kabuli és bagdadi irodája még évekig az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb tengerentúli előőrseként fog funkcionálni. 

A decemberi csapatkivonás következtében a CIA iraki kémtevékenysége egyfajta hangsúlyeltolódást mutat a tradicionális kémkedés irányába. Ez olyan módszerek alkalmazását jelenti, mint például a kormányzatban uralkodó, egyre inkább felszínre kerülő ellentétek figyelemmel követése, az al Kaida helyi erőinek letörése, vagy az iráni befolyás ellensúlyozása.

Irakkal ellentétben, Afganisztánban a CIA sokkal inkább hadműveleti jellegű, operatív szerepet kíván ellátni. A tisztviselők szerint a CIA félkatonai jellegű képességei eszközként szolgálhatnak a tálibok visszaszorítására, a Kabulban székelő kormányzat megvédésére, valamint az afgán le-és felszállópályákhoz való hozzáférés megőrzéséhez, amelyek lehetővé teszik a CIA pilótanélküli repülőgépeinek a Pakisztánba visszaszorult tálibok felderítését. Nem elhanyagolandó tény, hogy az afgán hírszerzés kiépítését is a CIA végezte, így valószínűsíthető, hogy a maradás oka továbbá a hírszerző-hálózat további fejlesztése, kiképzése, és az információcsere.

Miközben Barack Obama megvalósította az iraki kivonulást, és arra törekszik, hogy az afganisztáni csapatkivonással lezárjon egy nagyszabású konfliktusokkal teletűzdelt évtizedet, a nyilvánosságra kerülő megbízatásokból az tűnik ki, hogy a CIA afganisztáni és iraki jelenléte az Obama-adminisztráció egyik segítője lesz annak érdekében, hogy az Amerikai Egyesült Államok hatalomgyakorlása sokkal áramvonalasabbá, precízebbé válhasson.

Ennek eredményeként, a CIA kabuli irodája – amelynek feladatköre a mintegy ezer fős afganisztáni állomány koordinálása is – kibővíti együttműködését a Különleges Műveleti Erőkkel, amint a hagyományos fegyveres csapatok hazatelepülése megkezdődik.

William McRaven admirális, a Különleges Műveleti Erők parancsnoka – aki többek között az Osama bin Laden elfogásával végződő akciót is vezette – kedden Washingtonban elmondta: “Semmi kétségem afelől, hogy a Különlegesek lesznek az utolsók, akik elhagyják Afganisztánt.” Egy volt CIA-tisztviselő, aki széleskörű tapasztalattal rendelkezik Afganisztánt és Pakisztánt illetően, elmondta: “Az ügynökség lesz az utolsó, aki elmegy, hiszen mi mentünk oda elsőként 9/11 után. “

Tisztviselők információi alapján a CIA afganisztáni állományának méretei az elkövetkezendő évekre vonatkozóan még nem tisztázottak. Valószínűleg  a megbízások is csak a kivonulás tervének véglegesítését követőn kerülnek kialakításra.

Egyes forgatókönyvek alapján a CIA és a Különleges Műveleti Erők egymás között felosztott területeken és körözött személyek elfogása érdekében tevékenykednek majd, az Afgán Nemzeti Haderővel közösen. Egyes vélemények szerint széleskörű együttműködéssel és átfedéssel lehet számolni.

Az Obama-adminisztráció a 2014-es évre datálta az amerikai csapatok afganisztáni kivonását, amelyet fokozatosan hajtanak végre az Inteqal-al (magyarul Átmenet, amelynek keretén belül a biztonsági felelősség fokozatosan kerül vissza az egyes tartományok hatáskörébe) együtt. Valószínűleg az elkövetkezendő két évben fokozottan kell számolni az országban tálib támadásokkal, hiszen a kivonulás és annak dátuma megszellőztetésével a tálibok célja az lesz, hogy bebizonyíthassák: ők űzték el a szövetséges katonákat Afganisztán területéről.

A 2014 utáni tervek még képlékenyek, annyi azonban biztos, hogy az eddigi hadműveleti ambíciószint visszaszorul, és inkább a humanitárius tevékenységek, illetve az Afgán Nemzeti Haderő további felkészítése kerülnek előtérbe Hazánk ennek értelmében 2014 után is aktívan hozzá kíván járulni az afganisztáni újjáépítéshez, elsősorban kiképzéssel, felszereléssel, humanitárius együttműködéssel, és egy afgán-magyar ösztöndíjprogram elindításával.

Sedghi Amitis

Felkapott hírek

Friss hírek