Szövetségre lépett a két iszlamista szervezet

Az al-Shabaab szélsőséges iszlamista milícia és az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat fúziójáról közös videó üzenetben adtak hírt azok vezetői – számolt be az al-Jazeera hírportál. A két szervezet közötti együttműködés nem új keletű, de hivatalossá tétele, amely eddig váratott magára, megváltoztathatja a szomáliai konfliktus dinamikáját.

Az al-Shabaab eddig is azonosult az al-Kaida ideológiai hátterével, és magukra is a nemzetközi dzsihád résztvevőjeként tekintettek, kötelékükben szomáliai harcosok mellett külföldi dzsihadisták is szerepet kaptak. Korábban több alkalommal is felajánlották szolgálatukat a nemzetközi terrorszervezetnek, 2009-ben Osama Bin Ladent biztosították támogatásukról, az al-Kaida pedig viszonzásképp a kiképzés területén segítette őket, a formális szövetségkötésre viszont csak most került sor.

A bejelentés az al-Shabaab jövője szempontjából kiemelt fontossággal bírhat.  A szomáliai milíciára egyre nagyobb nyomás nehezedik, mivel több fronton is kénytelen harcokat folytatni. A Nyugat támogatását élvező kormányzat és az Afrikai Unió csapatai mellett a szomszédos Kenya katonai kontingense délről, Etiópia hadserege nyugatról szorongatja az iszlamistákat.  Ugyanakkor, bár a fővárosból kiszorultak, de továbbra is ellenőrzésük alatt tartják Dél- és Közép-Szomália jelentős részét, valamint folytatják terrorakcióikat emberrablások és öngyilkos merényletek végrehajtásán keresztül.

Meleg Veronika

Friss hírek