Hatalmas homokfelhő Nyugat-Afrika felett

A NASA műholdas képein is jól látszik az északról nyugat felé húzódó hatalmas porfelhő, mely több mint huszonnégy órája eltakarja a napot Nyugat-Afrikában. A két napja kezdődött homokvihar leginkább Mauritánia és a szomszédos Szenegál lakóinak életét nehezíti meg.

Akik tehetik, otthonaikban vészelik át a vihart, akik mégis utcára merészkednek, arcukat kendőkkel, sálakkal eltakarva próbálnak védekezni az apró homokszemcsék okozta kellemetlenségektől. A szenegáli repülőtér az utasok biztonsága érdekében több tucat járatát törölte, miután a sűrű homokfüggöny miatt a látótávolság már a 400 métert sem érte el.

Afrikában a homokvihar egyáltalán nem szokatlan jelenség. A Harmattan nevű passzátszél minden évben több-kevesebb homokkal szórja be a nyugati partvidék mentén élőket, a jelenség általában november végétől március közepéig tart. A por amellett, hogy komoly légzési proplémákat okozhat, a benne rejlő mikrobák révén megfertőzheti az élelmiszereket is, ez a lakosságot például agyhártyagyulladás veszélyével is fenyegeti.

Legutóbb 2010-ben találkoztak hasonló erősségű homokviharral a térségben. A meteorológusok a következő napokra a vihar enyhülését jósolják.

Szilágyi Viktória Virág

Friss hírek