Elengedték a kínai építőmunkásokat Szudánban

A Nemzetközi Vöröskereszt (International Committee of the Red Cross, ICRC) kedden jelentette be: a Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg északi szárnya (SPLM-N) tíz napnyi fogság után elengedte a korábban elrabolt 29 kínai munkást. Az ICRC segítségével az ázsiaiakat Nairobiba szállították, ahol átadták őket az ottani kínai nagykövetségnek. A szabadulást Kína is megerősítette, az SPLM-N viszont egyelőre még nem nyilatkozott. A szudáni külügyminisztérium szóvivőjeszerint Dél-Szudán is hozzájárult az ázsiaiak szabadon engedéséhez: a kínai kormány ugyanis megkérte Jubát, szólítsa fel a Dél-Szudánnal jó kapcsolatot ápoló SPLM-N-t, hogy engedjék el a munkásokat.

Az SPLM-N január 28-án támadta meg a dél-kordofáni Al-Abbasiya települést. Itt dolgozott a bajba jutott 47 kínai munkás, közülük 17-nek sikerült megmenekülniük, egy ember azonban a támadásban meghalt. Az ő holttestét a lázadók azonnal átadták a szudáni hivatalnokoknak, akik a kartúmi kínai nagykövetségre szállították azt. Nem tudni pontosan, mi volt a munkások feladata: a kínai állami hírügynökségek szerint utat építettek, ugyanakkor nyugati emberi jogi csoportok szerint a szudáni hadsereg maga építi errefelé az utakat, mivel könnyen lehet, Kartúm újabb támadást tervez a Dél-Szudánnal szimpatizáló államok ellen.

A két Szudán között a déliek júliusi függetlensége óta egyre rosszabb a viszony. A mai napig nem sikerült megegyezniük az olajbevételek elosztásáról, ráadásul egymást vádolják a másik országban tevékenykedő lázadók támogatásával. Kína fontos partnere mindkét országnak: Kartúm a kínai befektetésektől reméli, hogy gazdasága helyreáll, miközben Peking a dél-szudáni olaj legfontosabb felvásárlója. Ezért az ázsiai óriás többször is próbált már közvetíteni a két fél között, egyelőre nagyobb siker nélkül, de a nyugati elemzők mégis úgy vélik, Kína hozhatja el a békét a két országnak.

Weszprémy Gábor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »