Megvan az új román kormány összetétele

Bemutatta kormányát szerda délelőtt Mihai Răzvan Ungureanu. Az RMDSZ miniszterei a helyükön maradtak, Markó Béla továbbra is a miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölti be- írja a kronika.ro

Közzétette szerdán délelőtt a Demokrata-Liberális Párt elnöke a PDL által javasolt miniszterek listáját. A jegyzéken nincs rajta Vass Andrea neve, aki végül nem vállalta a gazdasági tárca vezetését. Helyette Lucian Bode nevét jelentette be Emil Boc. A további miniszterek: Gabriel Berca közigazgatási és belügyminiszter, Bogdan Drăgoi pénzügyminiszter, Alexandru Nazare közlekedési miniszter, Cristian Petrescu fejlesztési miniszter, Răzvan Mustea távközlési miniszter, Claudia Boghevici munkaügyi miniszter, Cătălin Baba tanügy-miniszter és Stelian Fuia mezőgazdasági miniszter- olvashatjuk az erdely.ma-n

Kevéssel ezelőtt a kijelölt miniszterelnök is ismertette leendő kormánya összetételét. A kabinetnek a már említett PDL-s tárcavezetői mellett tagja lesz a korábbi, Emil Boc vezette testület négy RMDSZ-es tagja, Markó Béla mint miniszterelnök-helyettes, továbbá Ritli László egészségügyi, Borbély László környezetvédelmi és Kelemen Hunor művelődési miniszter.

Az UNPR is ugyanazokat a képviselőit jelölte az új kormányba, így Cristian Diaconescu irányítja a külügyi tárcát és Gabriel Oprea a védelmi minisztériumot. Egy pártfüggetlen tagja is lesz az Ungureanu-kabinetnek, Leonard Orban, aki az Európai Ügyek minisztériumát irányítja, és aki ugyancsak tagja volt a Boc-kormánynak.

Az új kabinet programja egyebek között tartalmazza a kormány vállalását a kisebbségi törvény minél sürgősebb elfogadására, de külön fejezetet szentel a interetnikus kapcsolatok javítására – nyilatkozta a bejelentést követően Borbély László. Az RMDSZ egyébként kedd este bejelentette: csak bizonyos feltételekkel hajlandó támogatni az új kabinetet. Kelemen Hunor szövetségi elnök ezen feltételek között említette a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar fakultása helyzetének megoldását, a levéltári törvény illetve a visszaszolgáltatási bizottság helyzetének rendezését valamint az erdélyi autópálya építésének a folytatását is-tudósít a kronika.ro.

Ritli László egészségügyi miniszter szerint ugyanakkor az új kormányprogram tartalmazza az egészségügyi reform folytatásának kötelezettségét is, de nem rendelkezik az egészségügyi törvénycsomag elfogadását.

Az új kormányról és a kormányprogramról csütörtökön 11 órakor bizalmi szavazással dönt a parlament. A képviselőház és a szenátus együttes plenáris ülésen megvitatja az új kabinet névsorát és a kormányprogramot, majd többségi szavazással dönt.Ha a parlament nem támogatja az új kormányt, az államfő újabb javaslatot tesz. Előrehozott választásokat akkor lehet kiírni, ha a törvényhozás két kormányalakítási kísérletet leszavaz.

összeállítás

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »