Húsz éve írták alá a német-magyar baráti szerződést

A német és a magyar külügyminiszter február 7-én Berlinben találkozott, emlékezvén a két ország közötti baráti szerződésre. A Baráti Együttműködésről és Európai Partnerségről kötött megállapodást 1992. február 6-án írta alá Helmut Kohl és Antall József.

A német diplomácia vezetője, Guido Westerwelle szerint „ez a baráti szerződés a kommunizmus bukása után a két ország közötti kapcsolatot új alapokra helyezte”- áll a budapesti Német Nagykövetség közleményében. A német külügyminiszter továbbá köszönetet mondott, amiért Magyarország befogadta az NSZK-ba tartó kelet-német menekülteket, ami végül komoly szerepet játszott a német újraegyesítésben.

A találkozó témáját jelentősen befolyásolta a Magyarország ellen irányuló uniós kötelezettségszegési eljárás. Westerwelle hangsúlyozta: „Magyarország érdeke, hogy a kormány eloszlassa a kételyeket és ahol szükséges, ott biztosítsa az összhangot az uniós joggal… Németország úgy látja, hogy bölcs dolog tisztázni a kérdéses törvényeket.” Hazánk ellen legutóbb három eljárást indítottak meg: az ország adatvédelmi hivatalának és központi bankjának függetlensége, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének kérdésében.

A két miniszter továbbá szót ejtett az Európai Unió gazdasági és pénzügyi helyzetéről. Martonyi János elismerését fejezte ki az újonnan tető alá hozott uniós kormányközi szerződéssel kapcsolatban, és biztosította kollégáját, hogy Magyarország idén is 3% alatt fogja tartani a költségvetési deficitet. A német külügyminiszter a szolidaritásra, a strukturális reformokra és a költségvetési fegyelemre hívta fel a figyelmet.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »