Malemának mennie kell

A Dél-Afrikát kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) fellebbezési bizottsága döntést hozott, miszerint a botrányos magaviseletű ifjúsági vezetőnek, Julius Malemának távoznia kell a pártból. A politikust novemberben találta bűnösnek az ANC fegyelmi bizottsága, akkor öt év felfüggesztésre ítélték.

A mostani döntés kerékbe törheti Malema karrierjét. A vád ellene, hogy kijelentéseivel és cselekedeteivel szégyent hozott a mozgalomra, valamint törést idézett elő a párt tagjainak és szimpatizánsainak körében. A felfüggesztés időtartama még nem ismert, két héten belül döntenek annak esetleges csökkentéséről. Mindeközben alapos vizsgálat folyik Malema pénzügyeit illetően is.

A kormánypárt ifjúsági szervezetének vezetőjét a jelenlegi elnök, Jacob Zuma segítette hatalomra, az ő felfedezettjének számít. Az idei tisztújító kongresszuson nagy esélye lett volna az ifjú vezérnek, ezért Zuma és támogatói számára létfontosságú volt, hogy eltávolítsák az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő politikust az élről.

Dallos Sára

Friss hírek