A moldvai magyarokért működő szervezetek közös nyilatkozata

A moldvai magyarokért, valamint az oktatási program sikeres működéséért tevékenykedő szervezetek az oktatási program körül kialakult helyzet kapcsán az alábbi nyilatkozatot adják közre:

Az oktatási program fő támogatói (Magyar Állam, A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány), szükségét érezték annak, hogy a több mint egy évtizede működő, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) által vezetett programról átfogó gazdasági átvilágítást készítsenek, ami 2011 nyarán megvalósult. A bejegyzett romániai és magyarországi pénzügyi szakértők által készített vizsgálatot a Teleki László Alapítvány (TLA) koordinálta. A 2011 novemberében lezárult ellenőrzés számos rendellenességet mutatott ki az MCSMSZ pénzügyi elszámolásai terén. A pénzügyi problémák rendezése érdekében valamint a gazdasági működés átláthatóvá tétele céljából, a támogatók az oktatás finanszírozásával kapcsolatos ügyek lebonyolítását egy önálló szervezetre kívánják bízni.

2012. január 30.-án az MCSMSZ vezetősége úgy döntött, hogy a magyarországi költségvetésből nyújtott támogatás kereteinek az átszervezése miatt testületileg lemond.

Mi, a moldvai csángómagyarokért tevékenykedő szervezetek elhatárolódunk minden olyan szándéktól, amely az oktatás finanszírozása körüli problémák megoldását gátolja, és támogatjuk azt a tervet, amely a jövőre nézve, biztosítani kívánja az oktatás pénzügyi és gazdasági átláthatóságát. A moldvai magyar oktatást közös ügyünknek tekintjük. Számunkra kiemelkedően fontos, hogy az oktatás minősége javuljon, hogy a moldvai iskolai oktatás elérje a romániai magyar iskolák színvonalát, hogy a moldvai magyar tanulók egyenlő esélyt és kellő felkészítést kapjanak a közép- és felsőoktatási tanulmányok folytatásához.

A Magyar Kormány és az oktatási program fő támogatói által az MCSMSZ-nél végzett átvilágítás eredményei nemcsak az MCSMSZ vezetőségére, hanem (alaptalanul) a moldvai magyarság egészére is árnyékot vetnek, ezért üdvözöljük a Magyar Kormány és az oktatási program támogatóinak az oktatási program javítására irányuló intézkedéseit, egyben kifejezzük reményünket arra vonatkozóan, hogy a moldvai magyar oktatást továbbra is kiemelt figyelemmel követik és támogatják. 

2012-02-06

Szeret – Klézse Alapítvány                    (Bákó, Klézse)Rekecsinért Egyesület                     (Bákó, Külsőrekecsin)Forrófalvi Phoenix Kulturális Egyesület            (Bákó, Forrófalva) Csángó Rádió                             (Bákó, Csíkfalu)Domokos Pál Péter Alapítvány                 (Csíkszereda) Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesület     (Budapest) Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Egyesület     (Budapest)Magyarfalu Alapítvány                     (Budapest)

Isten minket úgy segéljen!

Kitekintő / Sajtóközlemény

Friss hírek