Demonstráció az ACTA ellen – mérsékelt erőkkel

Csehország is aláírta az internetes kalózkodás elleni ACTA egyezményt: azonban a cseh közvélemény csak nagyon mérsékelten tüntetett ellene.

A legnépszerűbb közösségi oldalon meghirdetett akción ugyan többen jelezték részvételüket (több, mint ezer fő), ám a szombatra tervezett demonstráción meglehetősen kis számban jelentek meg. A cseh fővárosban, a Vencel téren gyűltek össze a tüntetők: mindösszesen tíz fő jelent meg Guy Fawkes maszkokban. A legnagyobb tömeg Ostravában, a Masaryk téren tüntetett az egyezmény ellen. Morva-Szilézia fővárosában mintegy ötven ember demonstrált: adta hírül a Lidové Noviny internetes portálja.

Csehország is tagja annak a huszonkettő Európai Uniós tagállamnak, amely aláírta az ACTA egyezményt január 26-án Tokióban. Az interneten történő illegális fájlcserélés, adatforgalmazás elleni egyezmény még nem lett ratifikálva Csehországban. A tervezet ellenzői az internetes szólásszabadság megszüntetését vélik felfedezni az egyezményben: ez ellen számos országban figyelemfelhívó demonstrációkat szerveznek az utcákon, valamint hackerek bénítanak le különböző kormányzati honlapokat. Az utolsó ilyen akció három mexikói szerver ellen zajlott figyelmeztetésképp. Az Anonymous csoport hackerei olyan oldalakat is megtámadnak, amelynek tulajdonosai egyetértenek az egyezménnyel. Így a tüntetések szervezésében fontos szerepet játszó Facebook is a leállítandó honlapok listáján van.

Miklós Dániel

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »