Az MPP tüntetni akar az RMDSZ ellen

Az RMDSZ kormánypolitikája ellen készül utcai tüntetést szervezni Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt országos elnöke. A politikus február 10-ére a marosvásárhelyi Köcsög utcába hívja a gazdasági, társadalmi és kisebbségi sorsukkal elégedetlen magyarokat – olvasható a Krónika.cikkében.

Szász azért célozza meg az RMDSZ egykori elnöki hivatalának székhelyét, mert a jelenleg a Kós Károly Alapítvány által használt ingatlan továbbra is Markó Béla irodájának ad helyet. „Ő a legmagasabb állami tisztségben lévő romániai magyar, az RMDSZ-ből neki a legnagyobb a felelőssége abban, ami az országban történik. Nem volna erkölcsös a részemről, ha magyarként a Demokrata-Liberális Pártot kezdeném kritizálni, és a PDL székháza elé hívnám tüntetni az életszínvonalukkal elégedetlen magyarokat” – indokolta a helyszín megválasztását csütörtöki, marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján az MPP vezetője.

Szerinte a kisebbik kormánypárt nagyot tévedett, amikor lakossági megszorításokkal próbálta helyrebillenteni a gazdasági mérleget. „Magyarországon nem fizetéseket meg nyugdíjakat nyirbáltak, hanem a bankokat és a hipermarketláncokat adóztatták meg. Nálunk minden intézkedés a lakosság kárára ment, s ebben komoly szerepe van az RMDSZ-nek is” – háborgott az utcai megmozdulás kezdeményezője. A Krónika kérdésére, hogy akciójához eddig kik csatlakoztak, Szász Jenő egyelőre két biztos támpontot említett meg.

Az első a Székely Nemzeti Tanács, melyet stratégiai partnernek nevezett, és számít a részvételére, a második az RMDSZ, melyről tudja, hogy semmiképpen nem támogat egy Markó-ellenes tüntetést. A Krónika arra is kíváncsi volt, hogy milyen eredményre számít az MPP. „A legjobb az volna, ha az RMDSZ eltűnne. Nemcsak a kormányzásból, hanem a romániai politikai palettáról” – szögezte le Szász Jenő, aki szerint most már éppen itt az ideje, hogy a magyar választók leszámoljanak a posztkommunistákkal.

„Van kivel helyettesíteni őket, az alternatíva az MPP, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Székely Nemzeti Tanács, azaz a jobboldal lenne. Most minden Tőkés Lászlón áll vagy bukik. Ha ő valóban egy antikommunista harcos, akkor nem az RMDSZ-szel, hanem velünk lép koalícióra” – vélekedett Szász, aki mondandóját néhány, 1990 utáni párhuzammal támasztotta alá.

Míg a román posztkommunisták a Nemzeti Megmentési Frontot hozták létre, a magyarok az RMDSZ-t alakították meg; míg a románság élére az Editura Ştiinţifică bukaresti kiadó vezetőjét, Ion Iliescut helyezték, a magyarság szervezetét a Kriterion Kiadó igazgatójára, Domokos Gézára bízták. „Csakhogy a románok már jó húsz évvel előttünk járnak, ők tudják, mi az a politikai pluralizmus, mi azonban még nem” – fejtette ki Szász Jenő.

A Krónikának lapzártáig nem sikerült elérnie Markó Béla miniszterelnök-helyettest, sajtótanácsosa, Csernik Attila pedig nem volt hajlandó reagálni az MPP bejelentésére. Csak annyit mondott, hogy az RMDSZ elnöki hivatala már nem a Köcsög utcai épületben működik. Kelemen Hunor megválasztása óta az intézmény Kolozsvárra költözött, az impozáns marosvásárhelyi udvaros magánházban egy, jelenleg szintén Markó által elnökölt civil szervezet, a tíz évvel ezelőtt elhunyt Finna Géza által létrehozott, hajdanán kizárólag kulturális tevékenységet kifejtő Kós Károly Alapítvány működik.

Az SZNT biztosra vett részvételét illetően Biró Zsolt marosszéki elnök pontosítani kívánt. „Nem mondtam, hogy elégedettek lennénk az RMDSZ autonómiapolitikájával, de azt sem, hogy mi mindenképpen utcára vonulunk. Ha egy ilyen megkeresés érkezik az MPP részéről, előbb fontolóra vesszük” – nyilatkozta a Krónikának Biró. Csütörtökön délben a marosvásárhelyi városháza illetékesei még nem tudtak arról, hogy valaki jóváhagyta volna a jövő heti RMDSZ-ellenes tüntetést. Különben Szász Jenő belátta, ennek megszervezését továbbá az időjárási viszonyok is kérdésessé tehetik.

Kitekintő / Krónika

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »