Bashir háborúzna Dél-Szudánnal

Egy televíziós interjúban Omar Bashir szudáni elnök kérdésre válaszolva azt mondta, „lehetséges”, hogy háborúig mennek Dél-Szudán ellen, amennyiben nem sikerül megoldani az olajvitát – számolt be a Reuters. Hozzátette, hogy országa a békés megoldást pártolja, de mivel Szudánnak „vannak jogai”, kész háborúra kelni a tavaly függetlenedett déli szomszéddal.

Dél-Szudán júliusi kiválása óta Szudán komoly gazdasági gondokkal küzd, lévén a nyersanyag-tartalékok döntő része Dél-Szudánban található. Mivel azonban utóbbinak nincs tengeri kijárata, kénytelen igénybe venni északi szomszédja kikötőit, hogy elszállíthassa megtermelt kőolaját. Ennek a szolgáltatásnak a díjában képtelenek megállapodni a felek.

Januárban Szudán bejelentette, hogy „magához vett” bizonyos mennyiségű olajat az elmaradt díj ellenértékeként. Válaszul Dél-Szudán leállította olajtermelését. Szudán ebben a kartúmi kormányzat elleni támadást látja. A felek a legutóbbi, napokban zajlott addisz-abebai Afrikai Uniós csúcson sem tudtak közös nevezőre jutni.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »