Mexikói drogbáró a világ egyik legkeresettebb bűnözője

Joaquin Guzmán, becenevén El Chapo annak a mexikói kartellnek a vezére, amely körülbelül 50 országgal áll kapcsolatban és az Egyesült Államokba irányuló kokain, marihuána és metamfetamin légi, vízi és földi szállításának jelentős részéért felelős. 2001-es börtönből történő szökése óta a kartell csak tovább terjeszkedik és a fél amerikai kontinens egy emberként keresi El Chapot, élén az Egyesült Államokkal.

A drogbáró alakja igazán 2001 után kezdett legendássá válni, miután szigorúan őrzött börtönéből nyolc év után egy szennyeskosár segítségével megszökött, kiváltva ezzel követői még nagyobb tiszteletét, a hatóságok haragja mellett.

1993-as börtönbe vonulása óta újabb képek nem készültek a milliárdos, most ötvenes éveiben járó vezetőről. Egy ismerője szerint El Chapo „alacsony termetű, de mégis a legnagyobb, ha őt tiszteled, ő is tisztel, de ha támadod, a dolgok csúnyán megváltoznak”.

Hatalmát mutatja, hogy a vezért Latin-Amerika „nagyjai” között említi a Forbes magazin Dilma Rousseff, brazil elnök és egy multimilliomos vállalkozó után. Ugyan fejfájást okozhat a drogbárónak, hogy nagy riválisa, az egyre terjeszkedő Los Zetas kartell számos, egykor hozzá tartozó területet szerzett meg, de hatalma még nem rendült meg.

A mexikói kormány nemrégiben ismét elkezdett foglalkozni a bandavezér ügyével. Néhány katonáját és szervezetének hadnagyait (!) a közelmúltban elkapták. Nagy erőkkel álltak rá El Chapo keresésére és az, hogy az egyik, állítólag biztonságért felelős segítőtársát elkapták, ismét reménykedésre ad okot.

Elfogása ugyanúgy fontossá vált Washingtonnak is, mint Mexikónak. Az északi szomszéd azon túl, hogy aggódik a nagymennyiségű kábítószer további beáramlásától, politikai okokból is sürgeti El Chapo előkerítését. A közelgő elnökválasztás szempontjából  a déli államok megnyerésében, úgy mint Kaliforniában, Arizonában és Texasban döntő szerephez jut a mexikói határvédelem kérdése.

Mexikóban is általános választásokat tartanak 2012 nyarán és ha a leghírhedtebb bűnözőt a még hatalmon lévő párt kormányzásának idején kaphatnák el, az jelentősen befolyásolná a mexikói választók döntését.

Hogy bújik meg egy veszélyes bűnöző?

El Chapo hol létéről azonban senki nem tud. A mexikói elnök, Felipe Calderón egy tavalyi The New York Times-hoz intézett interjújában még annak a lehetőségét sem zárta ki, hogy az Egyesült Államokban él. Mások úgy sejtik, hogy valamely hegyekkel körülvett mexikói államban tartózkodik, ahol bérelt fegyveresek őrzik és gondoskodnak biztonságáról, míg milliárdos vagyonával a környékbeli szegényeket lekenyerezi.

„A Sinaloa államban élőket ha a drogvezér felől kérdezed, láthatod, hogy a neve milyen erővel bír. Ennek a férfinek még mindig van befolyása” – mondja a drogbáró kereséséről könyvet író szerző, aki szerint nagyjából tudják, hogy hol bújik meg El Chapo.

Múlt évben még azt is sikerült kivitelezniük, hogy a vezér 22 éves, amerikai állampolgárságú, ex-szépségkirálynő felesége Kaliforniában szülhesse meg ikreiket, mindezt anélkül, hogy a hatóságok a határon megállították volna.

Most a mexikói hadsereg, a tengerészeti és szövetségi rendőri erők összefogtak az amerikai szervekkel, hogy kézre kerítsék a bárót, ám mindeddig sikertelenül. Pedig az amerikai „szakértelmet” és technikát is bevetették: pilóta nélküli repülőket küldtek a mexikói légtérbe és a legújabb lehallgató készülékeket adták a mexikói erőknek.

Felipe Calderon mexikói elnöktől már számtalanszor hangzott el, hogy közel járnak El Chapohoz, de rossz nyelvek szerint igazán nem fűződik érdek az elfogásához és a kormányzat túl könnyen kezelte ezt az ügyet.

Tömeggyilkos vagy hős?

Hatalma megkérdőjelezhetetlen, tömegmészárlások fűződnek nevéhez, melynek hallatán sokan inkább hallgatnak, mintsem hogy magukat vagy családtagjukat bajba sodorják, ám mégis vannak olyanok – leginkább a követői -, akik hősként tekintenek a drogbáróra, és az új Al Caponét látják benne.

Sokakat meglepett megdöbbentő bejelentésével Kate del Castillo híres mexikói színésznő – aki egyik legutóbbi sorozatszerepében épp egy drogbárónőt alakított -, mikor nemrégiben azt írta a Twitteren, hogy jobban bízik El Chapoban, mint a kormányokban. Hogy itt mely kormányokra célzott, nem derült ki. Arra kérte továbbá a vezért, hogy inkább pozitív dolgokkal kereskedjen: az utcagyerekek megsegítésére szolgáló étellel, gyógyszerekkel, vagyis szeretettel.

A színésznő meglátása annyiban helyesnek tűnik, hogyha El Chapo a jó oldalon állna, hatalmával és karizmájával minden bizonnyal rengeteg nemes dolgot tehetne. Más kérdés, hogy idáig nem jutott volna el és nem emelkedhetett volna fel a világ leggazdagabbjai közé a tanulatlan, paraszti származású, akkor még csak Joaquin Guzmán, ha nincs drogkereskedelem.

Kovács Bernadett

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »