Dél-Tirolban tárgyalt a Székely Nemzeti Tanács

A dél-tiroli németek vezetőivel az Európai Unió kisebbségeinek jogairól, a jogok érvényesítését szolgáló uniós polgári kezdeményezésbeli együttműködésről tárgyalt a Székely Nemzeti Tanács küldöttsége ötnapos észak-olaszországi látogatásán.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) küldöttsége – Izsák Balázs elnök, Ferencz Csaba tájékoztatási alelnök, Árus Zsolt, a Gyergyószéki Székely Tanács elnöke és Dabis Attila az SZNT dél-tiroli megbízottja – a bolzanói látogatásának utolsó napján, pénteken a Dél-Tiroli Néppárt (SVP) székhelyén találkozott Martha Stockerrel az SVP, valamint a FUEN (Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója) alelnökével, Herbert Dorfmann-nal, Dél-Tirol EP-képviselőjével és Günther Rautzcal, az Európai Akadémia Kisebbségi Intézetének koordinátorával – olvasható az SZNT MTI-hez eljuttatott közleményében.

A megbeszélés egyetlen témája az uniós szintű polgári kezdeményezés, az abban való együttműködés volt. A felek egyetértettek abban, hogy egységes fellépés alakítható ki, hogy segítsék az Európai Unióban élő kisebbségek autonómiáinak ügyét.

Herbert Dorfmann szerint az egységes fellépés előfeltétele, hogy a közösen megfogalmazott célok is megfeleljenek a polgári kezdeményezés bejegyzéséhez szabott szigorú feltételeknek, mert az esetleges kudarc hosszú távon visszavetheti az európai szintű kisebbségvédelmi törekvéseket.

A közlemény szerint Martha Stocker nyitottnak mutatkozott arra, hogy a FUEN bevonja az SZNT-t a kezdeményezés tartalmának véglegesítésébe.

Az SZNT küldöttsége Michl Ebnerrel, a Dél-Tiroli Kereskedelmi Kamara elnökével, korábbi EP-képviselővel, a székely autonómiatörekvés régi pártfogójával folytatott megbeszélésén a Dél-Tirol és Székelyföld közötti gazdasági együttműködés elindításáról tárgyalt.

Az SZNT küldöttsége hétfőn érkezett Dél-Tirolba. Látogatása alatt tárgyalt Luis Durnwalder tartományi kormányzóval, a Bozeni Európai Akadémia (EURAC) kutatóinak pedig előadást tartott a szervezet tevékenységéről és céljairól.

Kitekintő / Erdély Ma / mti.hu

Friss hírek