Romney tarolt Floridában

Mitt Romney győzött kedden a Republikánus Párt floridai előválasztásán, a volt massachusettsi kormányzó a leadott szavazatoknak csaknem a felét, 46 százalékát kapta meg.

A második helyen Newt Gingrich volt képviselőházi elnök végzett 32 százalékkal, a harmadik, messze leszakadva, Rick Santorum, a negyedik pedig Ron Paul lett 13, illetve 7 százalékkal.Florida volt messze a legnépesebb az előválasztást rendező eddigi államok között, s a keddi győzelemmel Romney nagy lépést tett afelé, hogy a párt hivatalos elnökjelöltjévé válasszák.Romney győzelmi beszédében gratulált ellenfeleinek, egységre szólította fel a pártját, és Barack Obama elnököt tette felelőssé az amerikai gazdaság nehézségeiért, valamint a nagy arányú munkanélküliségért.

„Elnök úr, önt azért választották meg, hogy vezessen, de ön csak kullog. Most itt az ideje, hogy félreálljon az útból” – üzente Obamának Romney.

A volt kormányzó azt ígérte, hogy a Fehér Házba jutva „megmenti Amerika lelkét”, csökkenti a kormányzati kiadásokat, egyensúlyba hozza a szövetségi költségvetést, visszavonja a hivatalban lévő elnök egészségbiztosítási reformját, kiáll a vallásszabadság mellett, olyan erőssé teszi a haderőt, hogy „senkinek eszébe se jusson kihívást intézni ellene”, valamint odaáll azok mellé a világban, akik a szabadságért küzdenek.

A „napfény államában” aratott győzelme után Florida mind az 50 küldöttje Romneyra fog szavazni a Republikánus Párt augusztusi konvencióján. A négy előválasztási forduló után a CNN összesítése szerint Romey 84, Gingrich 27, Paul 10, Santorum pedig 8 támogatót tudhat maga mögött. Az aspiránsoknak a hivatalos elnökjelöltség elnyeréséhez összesen 1144 küldött támogatására lesz szükségük a Tampa Bayben megrendezendő konvención.

Azután, hogy Romney január 21-én a dél-karolinai előválasztáson vereséget szenvedett Gingrichtől, a mostani győzelemmel kampánya ismét lendületbe jött. A USA Today és a Gallup legfrissebb, közös felmérése szerint a volt kormányzó fej-fej mellett áll a jelenlegi elnökkel az úgynevezett ingaállamokban, amelyekben a választók többsége tartósan soha nem tette le a voksát egyik párt mellett sem. A felmérés szerint Romney 48:47 arányban vezet Obamával szemben, vagyis a két politikus támogatottsági mutatója közötti különbség a statisztikai hibahatáron belül van. Minden más republikánus elnökjelölt-aspiráns gyengébben szerepelne.

Gingrich a floridai vereség után kijelentette, hogy a „többi 46 államban” a „végsőkig” folytatja küzdelmet. A volt házelnök nem gratulált legyőzőjének, hangoztatta, hogy a nép bizalmát elnyerő kampányt fog folytatni, és augusztusban végül mégis őt választják meg a republikánusok elnökjelöltjének.

„A nép ereje a következő hat hónapban felül fog kerekedni a pénz erején ” – jelentette Gingrich arra utalva, hogy Romney az övénél jóval nagyobb pénzeszközök felett rendelkezik.

Gingrichhez hasonlóan a verseny folytatása mellett döntött Santorum és Paul is. Santorum kijelentette, hogy Gingrich nem tudta kihasználni a dél-karolinai győzelmével elnyert esélyt, ezért a republikánusok támogatóinak most egy másik „konzervatív alternatívára” van szükségük a mérsékelt Romneyval szemben, mert a volt képviselőházi elnök „a kampány témájává” vált, amit a párt nem engedhet meg magának.

A republikánus szavazók a legközelebb szombaton, a nevadai és a maine-i jelöltállító gyűléseken (caucusokon) dönthetnek arról, hogy kit szeretnének Obama kihívójaként látni a november 6-i elnökválasztáson. (Maine-ben a caucusok egy egész héten át tartanak.)A Campaign Media Analysis Group elemzőcég szerint a floridai előválasztási küzdelem utolsó hetében az elektronikus médiában megjelent hirdetések 92 százaléka negatív hangvételű volt, ami mélypont az amerikai kampányháborúk történetében. A hirdetésekre Romney és támogatói 5:1 arányban többet költöttek, mint Gingrich és köre.

Romney Floridában 7 millió, az őt támogató „független” politikai akcióbizottságok (super PAC-ek) pedig 9 millió dollárt fordítottak televíziós hirdetésre. A négy, versenyben maradt republikánus párti elnökjelölt-aspiráns eddig 20,7 millió dollárt költött a kampányára, amit a mögöttük felsorakozott „super PAC”-ek további 23,5 millió dollárral toldottak meg.

MTI

Friss hírek