Eláraszthatják a menekültek Dél-Szudánt

A Szudánban eluralkodó konfliktus és élelmiszerhiány miatt az elkövetkezendő hónapokban mintegy félmillióan menekülhetnek a szomszédos Dél-Szudánba az ENSZ Világélelmezési Programja (World Food Programme – WFP) szerint – adta hírül a Reuters. Szakértők állítják, hogy mintegy negyedmillióan kerülhetnek az éhhalál küszöbére, ha a kartúmi kormány továbbra sem engedi be a segélyszervezeteket Dél-Kordofán és Kék-Nílus államokba. 

A WFP ügyvezető igazgatójának helyettese, Ramiro Lopes Da Silva elmondása alapján az elmúlt héten naponta több mint ezren lépték át a határt Dél-Szudán irányába, s ez a szám minden bizonnyal növekedni fog, hiszen a következő hónapok hagyományosan az év legkritikusabb időszakának tekinthetők élelmezési szempontból.

Már az Egyesült Államok is felszólította Szudánt, hogy hagyjon fel a segélyeket kiutasító politikájával, azonban utóbbinak az ENSZ-hez delegált nagykövete még a két ország között kialakuló helyzet súlyosságát is tagadta.

Tavaly júniusban kezdődtek meg a harcok a szudáni kormányzati erők és a dél-kordofáni lázadók között, majd szeptemberben a konfliktus Kék-Nílus államra is átterjedt. A kartúmi vezetés azzal vádolja Dél-Szudánt, hogy támogatja a Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom északi szárnyának (SPLM-N) egységeit a két említett államban, míg a jubai kormány tagadja  ezt.

Dallos Sára

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »