Milliárdos kaszinómágnás pénzeli Gingricht

Amerika nyolcadik leggazdagabb embere, a kaszinómágnás és pro-izraeli lobbista Sheldon Adelson tízmillió dollárral segítette győzelemre Newt Gingricht Dél-Karolinában.

Az USA nyolcadik leggazdagabb embere, Sheldon Adelson az elmúlt hetekben tízmillió dollárral támogatta Super PAC-eken (Political Action Committee) keresztül Newt Gingricht – írja a New York Times.

A Winning Our Future nevű Gingricht propagáló akcióbizottságnak csak a dél-karolinai kampány előtt ötmillió dollárt adományozott, jelentős mértékben hozzájárulva ezzel a volt házelnök diadalához. A republikánus elnökaspiráns elsősorban Izrael-barát nézetei miatt élvezi a kaszinóbirodalmáról, szállodáiról és konferenciaközpontjairól ismert Adelson  pártfogását. A cionista milliárdos, aki ellenez mindenféle területi engedményt a palesztinok számára, egy decemberi rendezvényen csatlakozott Gingrich azon korábbi kijelentéséhez is, miszerint a palesztinok kitalált nép.

Barátságuk akkor kezdődött, amikor Gingrich 1995-ben újonc házelnökként először csak követelte, majd rávette a törvényhozást, hogy az amerikai követséget helyezzék át Tel-Avivből Jeruzsálembe. Az intézkedést ünneplő fogadáson ismerkedtek össze, és attól kezdve apró szíveségekkel segítették egymást. Gingrich 1998-ban a kaszinók számára előnyös adóleírás megörzése mellett kardoskodott a kongresszusban, Adelson pedig ugyanebben az évben 300 ezer dollárral segítette a republikánusokat az időközi választásokon. A milliárdos híres Venetian nevű kaszinója és a hozzá kapcsolódó kongresszusi központ pedig napjainkban gyakran ad otthont republikánus eseményeknek. A volt házelnöknek nem csak magánrepülőgépét kölcsönzi olykor a kaszinómágnás, hanem a Gingrich elnökségét támogató American Solutions for Winning the Future nevet viselő szervezetet 2006 óta már hétmillió dollárral támogatta.

„A barátságunk és a lojalitásunk az oka, hogy segítjük Gingricht” – írta közleményében a New York Timesnak nyilatkozni nem kívánó Adelson házaspár. A milliárdos egyébként nem csak a volt házelnököt támogatja bőkezűen, a Birthright nevű izraeli szervezetnek 100 millió dollárt adományozott már, a holokausztnak emléket állító Yad Vashem múzeumnak pedig 50 milliót. Adelson nemcsak az egyik legnagyobb mecénása az Amerikan Israel Public Affairs Committee nevű befolyásos pro-izraeli lobbinak, hanem vezetőségi tagja is, akit konzervatív nézetei arra ösztökéltek, hogy 2007-ben elindítsa a barátját, Benjamin Netanyahut támogató Israel Hayom című napilapot. De kábítószer-gyógykezelő központokat is létesített az USA-ban és Izraelben, amire feltehetően a drogproblémákkal küszködő fiai  – az egyikük meg is halt 2005-ben – indíthatták. A sok támogatás és jótékonykodás viszont csak aprópénznek számít Adelsonnak, akinek vagyonát 22 milliárd dollárra taksálják.

Pulay Kristóf

Friss hírek