Amerikai zászlót égetett az Occupy

Elégetett amerikai zászló, feldúlt városháza, biciklivel fejbetalált rendőr, négyszáz letartóztatott – így foglalható össze röviden az Occupy Wall Street oaklandi csoportjának szombati sikertelen területfoglaló akciója. A tüntetők perelnék a túl hamar oszlató rendőröket, a polgármester munkára fogná a letartóztatottakat, akik között meglepően kevés az oaklandi lakos.

Négyszáz tüntetőt tartóztatott le a rendőrség szombaton az Occupy Wall Street (OWS) oaklandi megmozdulása során. A tüntetők a városháza épületébe is bejutottak, ahol betörték az üvegeket, elvágták az elektromos vezetékeket, majd elégettek egy amerikai nemzeti lobogót. Ez volt a mozgalom legerőszakosabb megmozdulása azóta, hogy a tüntetők táborát a rendőrség múlt év novemberében felszámolta – írja a Los Angeles Times.

A város polgármestere, Jean Quan elítélte a tüntetők taktikáját, ami a rendőrség provokálásra és a velük szembeni erőszakos cselekményekre irányul. A megmozdulás során a demonstrálók több ízben, palackokkal, kövekkel és lángoló tárgyakkal dobálták a rendőröket, akik közül az egyik az arcán sérült meg, miután egy biciklit hajítottak neki. Bár az összecsapások során mindössze egy tüntető sebesült meg, az OWS helyi sajtóbizottsága közleményében elítélte a rendőrséget, amiért az a tömegoszlatás előtt nem adott elég időt a tüntetőknek a szétszéledésre. A letartóztatásokat jogellenesnek nevezték és csoportos pert kívánnak indítani az oaklandi rendőrség ellen.

A szombati akciót egy üresen álló épület elfoglalásának céljából hirdették meg, amelyet az OWS oaklandi csoportja főhadiszállásnak szeretett volna berendezni. A tüntetők múlt hét szerdán nyílt levélben figyelmeztették a polgármestert, hogy ha a rendőrség megpróbálja megakadályozni őket, akkor az oaklandi repülőteret, kikötőt és a városházát támadják meg. Miután szombat délután a rendőrség feltartóztatta a Henry J. Kaiser kongresszusi központba bejutni kívánó demonstrálókat, azok a közeli múzeumot vették célba. Itt kezdődtek az őrizetbe vételek, és meglepő módon az első húsz letartóztatott között mindössze három oaklandi lakos volt.

„Beleuntunk már abba, hogy egy csoportosulás a játszóterének használja Oaklandet” – mondta Quan. Bár a lekapcsolt rendbontók várhatóan pénzbüntetésre számíthatnak, a városvezető inkább javító célzatú munkára – szemétszedésre és graffitik eltávolítására – fogná őket. A városháza reggeli terepszemléjén a polgármester feldöntött ital-automatákat, összetört ajtókat, betört vitrineket, graffitiket és a lépcsőházat díszítő zászlók hűlt helyét találta.

A tavaly szeptemberben útnak indult, bank-és pénzvilág ellenes, a jövedelemegyenlőtlenség ügyét zászlójára tűző mozgalom, leghangzatosabb megmozdulásait Los Angelesben, New Yorkban és Oaklandben vitte véghez. A tüntetések azután váltak erőszakossá, hogy múlt év novemberében a rendőrség országszerte felszámolta a tüntetők sátortáborait. Az ezt követő terület- és kikötő-foglalási akciók rendre letartóztatásokkal párosultak. Az OWS által hangoztatott jövedelemegyenlőtlenség témáját azóta nem csak Barack Obama emelte be legfőbb kampánytémái közé, hanem a múlt heti Davosi Világgazdasági Fórumon is foglalkoztak a kérdéssel.

Pulay Kristóf

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »