IMF: nem elég a növekedés

Nem biztatta túl sok jóval Romániát a világgazdaság fellendülését illetően Jeffrey Franks, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttségének vezetője, ugyanakkor sietett leszögezni: az ország makrogazdasági helyzete javult az elmúlt évben.

Pozitívumként emelte ki, hogy az elmúlt évben az infláció csökkent, míg a lakosság vásárlóereje nőtt, illetve azt, hogy a 2010-es stagnálást követően a magánszférában is látható növekedés ment végbe.

A washingtoni pénzintézet képviselője azonban leszögezte: a tavalyi 2,5 százalékos gazdasági fellendülés örvendetes ugyan, de közép- és hosszú távon nem elég ahhoz, hogy a romániai polgárok számára a nyugat-európai életszínvonalat biztosítsa.

Mint Jeffrey rámutatott, más uniós országokban a lakosság és a pénzpiacok egyaránt büntetik azokat a kormányokat, amelyek nem tudták ellenőrzés alatt tartani a helyzetet, és gazdasági-politikai-társadalmi instabilitást váltottak ki – Románia számára pedig óriási kihívás, hogy bele ne essen ugyanebbe a csapdába.

Az IMF-szakember figyelmeztetett, hogy az ország fejlődése azon múlik, hogy lakóinak van-e lehetőségük dolgozni.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »