Megszorongatja Berlusconit az olasz igazságszolgáltatás?

Szoros tárgyalási menetrendet hirdettek a Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő elleni per egyikében. A médiamágnás politikus úgy véli, hogy ezt az ügyet is megússza, s eközben újra kormányzati pozícióra vágyik.

„Rájöttünk, hogy a bíróság már meghozta a döntését, és az ítélet elmarasztaló” – állította Niccolo’ Ghedini, az olasz exkormányfő ügyvédje, miután a bírák arra kérték, hogy gyűjtse össze a kérdéseit, hogy felgyorsítsák a bírósági folyamatokat.

A felgyorsított meghallgatási menetrendet január 20-án hozta nyilvánosságra a bíróság, amelynek célja, hogy megakadályozzák, hogy kicsússzanak a tárgyalások a február közepi elévülési határidőből. Mivel lehet megmagyarázni, hogy kihúzták az összes tanúnkat és további meghallgatásokat rendeltek el az elévülési idő lejárta előtt 72 órával, hacsak nem rosszindulattal?” – adott hangot felháborodásának Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök.

A bíróság azzal vádolja David Mills brit ügyvédet, hogy pénzt fogadott el Silvio Berlusconitól, miután eltussolta két korábbi per bizonyítékait. Millst 2009-ben négy és fél év szabadságvesztésre ítélték, amiért 600 ezer dollárt fogadott el hamis esküzésért, ám az ítélet szintén elévülés miatt hatályát vesztette. A brit ügyvéd orvosa egyébként korábban azt mondta, hogy páciense egészségügyi problémái miatt nem tud megjelenni a bíróságon, aminek következtében a milánói bíróság fontolóra vette Mills londoni kiadatási kérelmét.

Maga Berlusconi két másik tanúval január 31-én állhat a tanúk padjára. Az ügyben Flavio Briatore, a Forma-1-es Renault csapat főnöke is meghallgatásra kerül,az ügy lezárására a jelenlegi menetrend szerint február 9-én kerülne sor.

Berlusconi ellen korábban több per is zajlott, amelyek végül szintén a hosszadalmas meghallgatások miatt csúsztak ki az elévülési idejükből, így egyikben sem született ítélet. A volt miniszterelnök a mostani tárgyalással kapcsolatban is úgy vélekedik, hogy az ügy elavul, mielőtt érdemi döntés születik. Az exkormányfő ellen jelenleg adócsalás, kiskorú prostituálása valamint hivatali hatalommal történő visszaélés vádjával folyik eljárás. A médiamogulból politikussá avanzsált Berlusconi mindvégig tagadta a vádakat, hangsúlyozva, hogy politikai indíttatású támadássorozat áldozata lett.

Berlusconi ellenzékben

Miután a Lovagként elhíresült politikus tavaly novemberében lemondani kényszerült a kormányfői pozícióról, hangosan tiltakozik a Mario Monti vezette technokrata kormány intézkedései ellen. Az új miniszterelnök, aki két egymást követő ciklusban volt az Európai Bizottság tagja és a jelenlegi olasz kabinet pénzügyminisztere, kinevezése óta az ország adósságainak lefaragását tartja szem előtt.

Az olaszok évente mindegy 120 milliárd eurót csalnak el az olasz statisztikai hivatal (ISTAT) szerint, vagyis a GDP mintegy 17 százaléka a fekete gazdaságot gyarapítja. A Monti-kormány adónöveléssel és az állami kiadások visszafogásával idén 13 milliárd eurót kíván lefaragni a tavalyi 11 milliárd euró után az 1900 milliárd eurós olasz adósságból.

Az olasz pénzügyminisztérium adórendőrsége év elején lecsapott a többi közt a Cortina d’Ampezzo luxusüdülőhelyre, ahol a helyi bárok, bárok, hotelek, luxusüzletek forgalmát, valamint a luxusautókat ellenőrizték. Az akció során több járműről is kiderült, hogy olyan cég tulajdonában van, amely papíron veszteségesen működik.

Silvio Berlusconi, aki maga is a leggazdagabb olaszok közé tartozik, azzal vádolja az új kormányt, hogy az ehhez hasonló akcióival démonizálja magántulajdont démonizája, hangsúlyozván, hogy kormányfőként pártja „nem tette a kezeit az olaszok zsebébe”. „Néhány olasz pedig beleteszi a kezeit más olaszok zsebébe – ők az adócsalók” – válaszolt Monti az őt ért kritikákra, majd hozzátette: erőteljesen felgyorsítja a korrupció elleni harcot.

Habár a Monti-kormány támogatottsága 52 százalékon áll, az elmúlt hónapokban több tüntetés is zajlott az új vezetés liberalizációs intézkedései ellen. Berlusconi úgy véli, hogy a technokrata kormány adósságcsökkentő intézkedései eredménytelenek, és korábbi szövetségeseivel együtt azt reméli, hogy idővel visszahívják őket korábbi kormányzati pozíciójukba.

Győri Hajnalka

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »