A Tanácsban nem piszkálták Magyarországot

A Benelux-államok kezdeményezésére pénteken ugyan téma volt a Tanácsban Magyarország, ám a kormányok minden jel szerint ennél nem kívánják tovább feszíteni a húrt és az Európai Bizottságra bízzák a helyzet kezelését.

Rövid időt, mindössze néhány percet vett igénybe az általános ügyek tanácsának pénteki ülésén a magyarországi alkotmányos változások megvitatása, amit a három Benelux-állam kezdeményezett.

A téma hivatalosan nem volt napirenden, hanem az „egyebek” között került szóba. Először Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke számolt be röviden a magyar külügyminiszter utólagos tájékoztatása szerint a Budapesttel szemben indított kötelezettségszegési eljárásokról, és azokról a további levelekről, amelyekben Brüsszel felvilágosítást kért a kormánytól más, az igazságszolgáltatást érintő ügyekről és a médiaszabályozásról is. Sefcovic jelezte, hogy a Bizottság szorosam figyelemmel követi a fejleményeket.

A Bizottság képviselője után Martonyi János emelkedett szólásra, aki a kormánynak arról a szándékáról tájékoztatta kollégáit, hogy már „a legelső szakaszban lezárja az eljárásokat”, szükségtelenné téve az indokolással ellátott vélemény kiküldését, ami az eljárás második szakaszba léptetését jelentené. A külügyminiszter elmondása szerint szükségesnek nevezte annak elkerülését, hogy a tagállamok között viták bontakozzanak ki politikai és ideológiai vonalak mentén. Erre megvannak a megfelelő fórumok, mint az Európai Parlament – tette hozzá. Martonyi újfent jelezte készségét arra, hogy bárkivel párbeszédet folytasson a témáról.

Ezt követően a Benelux-államok nevében a belga külügyminiszter megköszönte a tájékoztatást és jelezte, örömmel vennék, ha a későbbiekben is kapnának hasonlót. Végül az elnökség nevében az európai ügyi miniszter vonta meg a konklúziót a tárgyalóteremben.

Nicolai Wammen az ülést követő sajtótájékoztatón közölte, hogy a végső soron akár a tagállamok szavazati jogának felfüggesztésével végződő hetedik cikk szerinti eljárás nem került szóba és mindenki határozottan támogatja az Európai Bizottság szerepét.

Arra a kérdésre, hogy a magyar téma esetleg az Európai Tanács hétfői informális ülésén is napirendre kerülhet, az volt a dán válasz, hogy ez a testület elnökének, Herman Van Rompuy-nek a hatáskörébe tartozik.

„A vita elmaradt, nem volt semmilyen konfrontáció” – vont mérleget Martonyi János, feltételezhetően arra utalva, hogy az ülést megelőzően még nem volt biztos, hogy a Benelux-államoknak mi is a szándékuk a téma exponálásával.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »