Tankokkal mentik az embereket a többméteres hóból

Megbénította a hatalmas mennyiségű hó az ország több déli megyéjét. Bukarest megközelíthetetlen, gépkocsik százai maradtak elakadva az utakon. A szerdán kezdődött havazás és hóvihar nyomán néhol több méteres hó borítja az utakat, a mentőcsapatok képtelenek dolgozni a megszokott hóeltakarító gépeikkel – írja a Krónika

Megbénította a hatalmas mennyiségű hó az ország több déli megyéjét. Bukarest megközelíthetetlen, gépkocsik százai maradtak elakadva az utakon. A szerdán kezdődött havazás és hóvihar nyomán néhol több méteres hó borítja az utakat, a mentőcsapatok képtelenek dolgozni a megszokott hóeltakarító gépeikkel. Egy vonat kisiklott, több járatot töröltek, a bukaresti repterekről több repülőgép nem tudott felszállni. Emil Boc miniszterelnök kérte, hogy az utak szabaddá tételéhez vegyék igénybe a hadsereg tankjait és egyéb lánctalpas járműveit.

Csütörtök reggelre 37 országúton és 80 megyei úton bénult meg a közúti forgalom, 37 vonat- és 18 légi járatot töröltek, a tengeri kikötőket lezárták. A Bukarest-Ploieşti és a Bukarest-Konstanca autópályát is több helyen elborította a hó.

A gyakorlatilag domborzat nélküli déli megyékben – Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Buzău – a hóvihar hatalmas mennyiségű hóval borították az utakat, a hóréteg vastagsága néhol meghaladja a három métert.

Gépkocsik, mikrobuszok, autóbuszok százai akadtak el az utakon, az utasok több esetben az éjszakát is a járművekben töltötték, mivel a hóeltakarító és mentőcsapatok képtelenek eljutni hozzájuk.

Emil Boc kormányfő – aki részt vett a belügyminisztérium katasztrófaelhárító bizottságának csütörtöki ülésén – elmondta, az éjszaka során 340 személyt sikerült kimenteni a behavazott járművekből, többen azonban nem kívánták otthagyni autójukat.

Összesen 718 iskolát zártak be, 182 település áramellátás nélkül maradt.

A miniszterelnök egyébként elrendelte, hogy ahol lehetséges, vessék be a hadsereg lánctalpas járműveit és a tankokat, mivel a szokványos hóeltakarító gépek nem bírnak megküzdeni a több méteres hóval. A mentésben a csendőrség is részt vesz. Sok esetben azt sem lehet tudni, merre van az út – mondta Boc. Azt is közölte, az állami tartalékból élelemmel, vízzel és üzemanyaggal próbálják ellátni az utakon rekedt embereket.

A kormányfő azt is elmondta: az eredetileg csütörtök 18 óráig érvényes narancssárga jelzésű hóvihar-riadót meghosszabították.

Egy Konstancáról Bukarestbe tartó vonat kisiklott, a 123 utasnak az ijedtségen kívül nem esett baja, de a szerelvényben kell megvárniuk a mentőcsapatokat.

A két bukaresti repülőteret ugyan nem zárták be, de a forgalom rendkívül nehéz körülmények között zajlik a havazás, a szél és a rossz látási viszonyok miatt.

Krónika.ro

Friss hírek