A jegybankárok sem látják a jövőt

A várakozásunknak megfelelően komplett estés gálaműsorral kedveskedtek tegnap az amerikai jegybank sztárjai. A felvezetésben megtudhattuk, hogy 2013 közepe helyett immár 2014 végéig marad a mostani alacsony (0-0,25%) alapkamat, amely részben annak is köszönhető, hogy a jegybanki stáb lényegesen rontotta a gazdasági növekedésre és egyéb tényezőkre vonatkozó előrejelzéseit (a számokkal most inkább nem büntetnénk az olvasókat). Emellett nyilvánossá vált a 2%-os inflációs cél, de ez lényegtelen, hiszen burkoltan eddig is 1-2% közé céloztak az inflációval.

Ami igazán érdekes, hogy a jegybankárokat megkérdezték, hogy mikor lesz először kamatemelés: nos, a válaszok majdnem egyenletesen szóródtak a 2012-2016 sáv minden évében – ergo még nekik sincs lövésük a jövőről. Annyit segítünk, hogy a piac 2014 közepén várt először szigorítást, tehát meg lehet köszönni az idén visszatért lágyszívű jegybankároknak a következő évek bulihangulatát.

Véleményünk szerint az alacsony kamat alig tesz jót a reálgazdaságnak, ugyanakkor a piaci szereplők ráharaphatnak erre a békebeli monetáris politikára. A baj csak az, hogy már hetek óta erre (illetve QE3-ra) várt a piac, úgyhogy mi továbbra is átmeneti megtorpanást várunk a tengerentúli részvénypiacokon.

Kitekintő / Equilor

Felkapott hírek

Friss hírek