Hajóskapitány-beszédet mondott Traian Basescu

„Hajóskapitány vagyok, soha nem tévesztettem el a célkikötőt. Romániával sem fogom” – fogalmazott Traian Băsescu államfő szerda este mondott mintegy háromnegyed órás beszédében arra utalva, hogy nem mond le az államelnöki tisztségről. „Tudjuk merre kell menni, tudjuk, hogyan érjük el a célt és az erőforrásaink is megvannak” – mondta Băsescu, aki mintegy két héttel azt követően beszélt a társadalmi elégedetlenségről, hogy államfő- és kormányellenes utcai tüntetések kezdődtek Bukarestben és más városokban – írja a Krónika.

Băsescu – mint mondta – szólni kívánt az emberekhez, mivel az utóbbi időszak tüntetései, utcai skandálásai, interneten olvasható üzenetei azt a téves benyomást keltették, hogy az elnök elszakadt a polgároktól, neki pedig elsőrendű kötelessége helyreállítani a bizalmi viszonyt közte és a tőle elfordult emberek között.

Az államfő azt mondta: tudja, hogy milyen helyzetben vannak az emberek, hogy a megszorítások, jövedelem-csökkentések megnehezítették az életet, nem csak az utcára vonulók, hanem több millió ember számára.

„A kormányon levő, általam támogatott koalíció két rendkívül nehéz feladattal birkózik: küzd a válsággal, amelyet leginkább a lakosság érzett meg, ugyanakkor az ország modernizációján is dolgozik, az igazságügy, a közigazgatás, az oktatás, a szociális támogatások megreformálásán” – fogalmazott Băsescu.

Hozzátette: gyakran nyilvánosan is ösztönöznie kellett ezeket a folyamatokat, ez pedig bizonytalanság-érzést keltett a társadalomban.

„Viszont ott vagyunk, ahol lennünk kell,

mivel elsősorban a lakosság erőfeszítéseinek köszönhetően Románia kilábalt a gazdasági recesszióból” – szögezte le.

„Az emberek gondja az, hogy vajon mi történik a továbbiakban, én pedig azt mondom nekik: tudom, mit kell tenni” – mondta Băsescu, aki beszéde során többször is hangsúlyozta: tudjuk, mi a cél, tudjuk, hogyan érhetjük azt el, és megvannak a szükséges erőforrások ahhoz, hogy az ország minimális veszteséggel kerüljön ki a gazdasági válságból.

Elmondta: szükség van az alkotmány módosítására attól függetlenül, hogy a politikai pártok elfelejteni látszanak azt, hogy a lakosság a 2009 novemberi népszavazáson az alaptörvény módosítása mellett foglalt állást.

Szükség van egy új választási törvényre, egy új egészségügyi törvényre, szükség van arra, hogy a politikusok tisztességesen és szerényen viselkedjenek, folytatni kell a harcot a korrupció és az adócsalás ellen, munkahelyeket kell teremteni, hatékonyan kell felhasználni az európai alapokat, ösztönözni kell a kis- és közepes vállalkozásokat – összegezte az államfő.

Mint mondta: a „diktátor”-címke ellenére továbbra is támogatni fogja a korrupció ellen harcoló intézményeket, legyen szó a rendőrségről, az ügyészségről, az igazságszolgáltatásról.

Hangsúlyozta: nem igaz, hogy

„Băsescu bűnügyi dossziékat gyárt”

a neki nem tetsző embereknek, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) nem az államfő eszköze.

Az sem igaz – mondta –, hogy ő vezetné a Demokrata Liberális Pártot (PDL). „Ha én vezetném, sokkal jobban tenném” – helyezett el egy oldalvágást Emil Boc kormányfő-pártelnök felé Băsescu.

Nem igaz az sem, hogy az államfő szabja meg az Alkotmánybíróság döntéseit – szögezte le.

Romániának fel kell készülnie, hogy erőforrásai segítségével szembenézzen bármilyen válsággal – mondta az elnök arra figyelmeztetve, hogy az előrejelzések szerint 2012 második felében az euróövezet várhatóan ismét recesszióba kerül.

„A politikusokat óvatosságra intem, a lakosságot szolidaritásra kérem, mivel egyénileg senki nem képes kilábalni a válságból: vagy együtt, vagy sehogy” – fogalmazott Băsescu.

Az államfő leszögezte: nem gondolja, hogy a két mandátuma idején tanúsított magatartásán változtatni kell. „Kivéve persze azokat a bakikat, amelyeket néha elkövetek, lásd a Raed Arafattal folytatott televíziós vitát” – ismerte el Băsescu.

Az elnök arra figyelmeztette „az utóbbi időszakban a csigaházba visszavonult jó minőségű civil társadalmat”, hogy ha továbbra is távol marad a közügyektől, a helyét elfoglalják az önmagukat reprezentatívnak kikiáltó értéktelen elemek.

A visszahúzódott értelmiségnek is részt kellene vennie az ország életében, a politikai pártoknak nem csak beszélnie kellene az ország modernizációjáról, hanem elsősorban önmagukat kell megreformálniuk, az állami intézményeknek pedig másképpen kell működniük – mondta az államfő.

A lakosság kivette a részét a válság, a megszorítások elviseléséből,

most a politikusokon a sor,

nekik kell biztosítaniuk az ország stabilitását, ami nélkül Roméniának semmi esélye nincs.

„Ami engem illet, én hajóskapitány vagyok, soha nem tévesztettem el a célkikötőt. Romániával sem fogom” – fogalmazott Traian Băsescu. Majd a beszéde után, újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: az államelnökök válságos időszakban nem mondhatnak le tisztségükről. „Csak akkor veszem számításba ezt a lépést, ha nyilvánvalóvá válik, hogy ez a megoldás” – mondta.

A kormány esetleges lemondását firtató kérdésre válaszolva Băsescu kitérő választ adott, mint mondta: a következő időszakban beszél minden egyéb kérdésről.

Egy másik újságírói kérdésre, amely arra vonatkozott, hogy gondolt-e népszerűségének referendumon történő ellenőrzésére, Traian Băsescu azt válaszolta: a megfelelő pillanatban gondolhat erre az alternatívára.

Krónika.ro

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »