Csökkentenék a kisebbségi jogokat Szlovákiában

Pavol Hrušovský házelnök január 31-re hívta össze a parlament utolsó rendes ülését ebben a választási időszakban. A 76 programpont közt 40 képviselői javaslat is van. Köztük a Smer SD azon tervezett alkotmánymódosítása is, mely a kisebbségi jogokat csak mint egyéni jogot ismerné el a jövőben Szlovákiában.

A 28. ülés programján többek közt szerepel a képviselői immunitás már többször elhalasztott tervezete és az úgynevezett Mečiar-féle amnesztia is. Azonban az már korántsem biztos, hogy ezek a javaslatok megvitatásra is kerülnek, hiszen a parlament a tárgyalás kezdetén dönt annak programjáról. A z ellenzék pedig már bejelenetette, nem támogatja a képviselői javaslatok megtárgyalását.

A tárgyalási pontok közt szerepel a köztársasági elnök által megvétózott szociális ellátásról szóló törvény, melyről annak kritikusai azt állítják, hogy visszamenőleges hatállyal bír.

Második olvasatba kerül a közlekedési forgalomról szóló törvény azon módosítása is, mely bevezetné az úgynevezett „objektív felelősség” elvét. Amennyiben ezt jóváhagyják, úgy a gépjárművek tulajdonosai is felelőssé tehetőek majd, ha valamilyen a gépjárművel kapcsolatos  szabálysértés elkövetőjét nem lehet azonosítani.

Milan Hort, az SDKÚ képviselője azon javaslata is szerepel a programpontok közt, melyben határozatban javasolja felszólítani a köztársasági elnököt a legfőbb ügyész kinevezésére.

Paraméter.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »