Javítaná a szlovák nyelv oktatásának színvonalát a Híd

Javítaná a szlovák nyelv oktatásának színvonalát a nemzetiségi iskolákban a Híd. A cél az, hogy a gyerekek jobban tudjanak kommunikálni államnyelven, s értsék is, amit olvasnak – nyilatkozta Solymos László, a Híd kampányfőnöke a TASR hírügynökségnek.„Ne történhessen az, hogy például fejből megtanulnak egy verset, de nem is fogják érteni“ – jelentette ki Solymos.

A Híd politikusa szerint most nem a legjobb módszerrel folyik a szlovák nyelv oktatása a nemzetiségi, így a magyar iskolákban sem. Megjegyezte, a nemzetiségi kisebbségek számára a szlovák idegen nyelv, ezért úgy is kellene tanítani. Úgy vélte, az angol nyelvet, melyet kisebb óraszámban tanítanak az iskolákban, meg tudják tanulni a diákok, rendes szlováktudásra azonban nem tudnak szert tenni. A nemzetiségi iskolákban alkalmazott szlovák nyelvoktatást módszertani szempontból olyan irányban kívánják módosítani, hogy az elősegítse a gyakorlatban hasznosítható kommunikációs készségek elsajátítását.

A Híd választási programja szerint az anyanyelvi oktatás minden szintjén minél szélesebb lehetőségeket akar biztosítani. A párt folytatni akarja az iskolák modernizációját, s liberalizálni az új tankönyvek kiadását és piacát.

A párt programjában szerepel, hogy a középiskolák és a szakok struktúráját a munkaerő-piaci elvárásokhoz igazítsák, hogy az iskolák végzős diákjai jobban érvényesülhessenek a munkaerőpiacon. Szeretnék lehetővé tenni, hogy a pályaválasztásban a diákok és szüleik számára is szakszerű segítséget kapjanak, mégpedig a régió munkaadóival kapcsolatban álló karriertanácsadási rendszer bevezetésével.

Bumm.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »