Diaconescu Románia új külügyminisztere

Letette a hivatali esküt kedd este a Cotroceni-palotában Cristian Diaconescu új külügyminiszter, aki az egy nappal korábban menesztett Teodor Baconschit váltja a román diplomácia élén. Mint korábban írtuk, Emil Boc kormányfő a parlament rendkívüli ülésszakán jelentette be Baconschi menesztését, akinek azt rótta fel, hogy a verekedésbe torkollott utcai tüntetések után blogjában „közönséges, ostoba, erőszakos tömegnek” nevezte az államfő és a kormány lemondását követelő tüntetőket. keddi búcsú-sajtótájékoztatóján Baconschi elismerte tévedését, amiért – mint fogalmazott – „meg is fizetett”.

A kormányt támogató Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) tiszteletbeli elnöki tisztségét betöltő Cristian Diaconescu alakulata második minisztere, ugyanis az ellenzéktől átcsábított honatyákat toborzó Gabriel Oprea már 2009 óta vezeti a védelmi tárcát. Diaconescu számára nem jelent majd nagy kihívást a külügyminiszteri tisztség, ugyanis a 2008-as választások nyomán létrejött PDL–PSD-kormányban már vezette a tárcát.

Cristian Diaconescu kinevezését az RMDSZ is támogatta, Máté András, a szövetség alsóházi frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy „jó ember lenne a jó helyen”. Hozzátette: a koalíciós megállapodás értelmében a külügyi tárca a Demokrata Liberális Párt (PDL) posztja, ezért a nagyobbik kormánypártnak kellett döntenie a miniszter személyéről.

A PDL alelnöki tisztségét is betöltő Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester azonban nem ért egyet Baconschi menesztésével. Szerinte a kormányfőnek inkább Borbély László környezetvédelmi minisztertől kellett volna inkább megválnia, „aki olyan regisztrációs adót vezetett be, amit aztán visszavont”. Florea emellett azzal vádolta az RMDSZ-es politikust, hogy nem hajlandó kibocsátani a Somos-tetőn keresztül tervezett kerülőút környezetvédelmi engedélyét, s ennek a marosvásárhelyiek látják kárát. Az RMDSZ-es tárcavezető az ÚMSZ kérdésére a viccbeli Mórickához hasonlította a polgármestert. „Bármit meglebegtethetsz Dorin Floreának, mindenről Borbély László jut eszébe. Nevetséges, ahogy hazudozik” – jelentette ki a politikus.

Szerinte Dorin Florea a terelőút ügyében megpróbálja másokra hárítani a felelősséget. „A polgármester tehetetlenségének eredménye, hogy Marosvásárhely az egyetlen nagyváros Erdélyben, amelynek nincs terelőútja. A minisztérium már négy hónapja közölte a polgármesteri hivatallal, hogy a projekt dokumentumai továbbra sincsenek rendben, de még csak válaszra se méltattak” – mondta a miniszter. A 2008-as helyhatósági választásokra utalva Borbély hozzátette: „vannak olyan politikusok, akik veszíteni nem tudnak méltósággal, Dorin Florea szerintem nyerni nem tud”.

Új Magyar Szó

Friss hírek