Dél-tiroliak és székelyek: történelmi sorsközösség

Bozenben találkozott teg­nap Luis Durnwalder tar­tományi kormányzóval a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Izsák Balázs elnökből, Ferencz Csaba tájé­koztatási alelnökből, Árus Zsolt, a Gyergyószéki Szé­kely Tanács elnökéből és Dabis Attila, az SZNT dél-tiroli megbízottjából álló küldöttsége.

A megbeszélésen Izsák Balázs utalt a dél-tiroliak és a székelyek közös történelmi múltjára, hiszen az Osztrák–Magyar Monarchia idején a két nép közös hazában élt, előbbi a nyugati, utóbbi a keleti végeken. Kisebbségi sorba is egyszerre kerültek, amikor elveszítették a közös hazát. „Az Európai Unióban megnyílt a lehetőség, hogy a két közösség ismét egymásra találjon, tartós és sokoldalú kapcsolatok alakuljanak ki a két régió intézményei között, s ezt Székelyföld autonómiájának elnyerése előtt is meg lehet valósítani” – hangsúlyozta az SZNT elnöke. Luis Durnwalder biztosította a vendégeket, hogy erkölcsi és politikai tá­mogatást nyújt egy ilyen kapcsolatrendszer kiépíté­séhez.

Az SZNT elnöke tá­jékoztatta vendéglátóját, hogy élni kívánnak az uniós polgári kezdeményezés lehetőségével, éppen az olyan régiók javára, mint Dél-Tirol vagy Székelyföld. Dél-Tirol kormányzója szerint is szük­ségesek és hasznosak olyan uniós folyamatok, amelyek e régiók önállóságának meg­teremtését, illetve bővítését szolgálják. A székely küldöttség meghívta Dél-Tirol tartományi kormányzóját, hogy látogasson el Székely­földre.

Háromszék.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »