A vártnál kisebb lehet a gazdasági növekedés

Meglátogattuk indiai és japán barátainkat a tegnapi napon, hogy megérdeklődjük náluk milyen a gazdasági helyzet. Indiában a jegybank továbbra sem csökkentett az alapkamaton tegnapi ülésén a kisebb gazdasági növekedés ellenére sem, azonban csökkentette a bankok tartalékrátáját, hogy enyhítse a nyomást. Az egy napos betétek 8,5%-on, míg a hitelek kamata 7,5%-on áll. A növekedési kockázatok további romlása esetén (7,6%-ról 7%-ra vágták már korábban) beköszönthet a kamatcsökkentés időszaka.

Japánban is hasonló cipőben járnak. Az előzetes GDP várakozásokon módosítottak is japán barátaink. A 2012-es évre várt 2,1-2,4% helyett csupán 1,8-2,1%-os lehet a bővülés, amit nagyobb mértékű növekedésé vált fel 2013-ban (1,4-1,7% az 1,3-1,6% helyett). A jegybank azonban az alapkamat további csökkentésével nem tudja tovább fokozni a növekedést – amire az adatok alapján nincs is szükség – mivel jelen pillanatban 0,1%-on áll az irányadó ráta.  

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »