Újabb halott szélsőséges iszlamista vezető Irakban

Az iraki belügyminisztérium közleménye szerint január 21-én, szombaton meghalt Madzsid Hasszán Ali, ismertebb nevén Abu Ayam, a férfi az Iraki Iszlám Állam szélsőséges szunnita politikai mozgalom moszuli „kormányzója” volt. Az észak-iraki Moszul szomszédságában fekvő Rufailában, az iraki rendőrség különleges erői által végrehajtott rajtaütés során további 19 embert őrizetbe vettek, köztük két palesztin származású fegyverest is.

Az Iraki Iszlám Állam egy 2006-ban alakult ernyőszervezet, amely különböző radikális szunnita mozgalmakat tömörít, többek között az iraki al-Kaidát is. A szervezet fegyveres szárnya az alapítását követő 2-3 évben volt a legaktívabb, ebben az időszakban számos merényletet követtek el a koalíciós- és az iraki erők, illetve a rivális síita milíciák ellen. Az elmúlt pár évben ugyan alábbhagyott a szervezet aktivitása, de szakértők az Iraki Iszlám Állam merényleteinek visszatérésével számoltak az amerikai kivonulást követően.

Amióta az Egyesült Államok tavaly decemberben elhagyta Irakot új erőre kaptak a különböző militáns csoportok és a kiújuló erőszakhullám már több mint 200 ember halálát követelte csak a kivonulást követően elmúlt bő egy hónap alatt. Az al-Dzsazíra szerint Abu Ayam rejtekhelyének átvizsgálása során az iraki hatóságok nagy mennyiségben találtak fegyvereket, lőszert és robbanóanyagokat. Moszul Szaddam baathista rezsimének bukása óta számos militáns csoport fellegvára.

Martonosi Péter

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »