Mozgalmas hétvégéje volt az al-Shabaabnak

Fegyveresek elraboltak egy amerikai-német állampolgárságú férfit egy észak-szomáliai városban – adta hírül a The Guardian. A reptérről hazafelé tartó férfi autóját a támadók körülvették és egy másik járműbe kényszerítették. A vele utazó szomáliai társát súlyosan bántalmazták, amikor könyörgött, ne vigyék el a férfit. Az eset a fél-autonóm Puntföld mellett fekvő településen történt, amit az ENSZ által támogatott szomáliai kormányerők irányítanak.

Októberben ugyanebből a városból egy amerikai nőt, illetve egy dán férfit raboltak el. A váltságdíj fejében történő emberrablások száma jelentősen megnövekedett az utóbbi öt évben Szomáliában. A négy segélymunkáson, egy francia katonai tiszten és egy brit turistán kívül hajósok százait tartják jelenleg is fogva.

Az elrablással egy napon megölték az al-Shabaab terrorist szervezet egyik brit-libanoni parancsnokát, amikor rakéta találta el az őt szállító gépkocsit. Információk szerint a férfi annak a Fazul Abdullah Mohammednek volt közeli szövetségese, aki az 1998-as kenyai és tanzániai USA-nagykövetségek elleni robbantások szellemi atyja volt az al-Kaidában.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek