Uniós zászlót égettek a magyarokért

Több százan vettek részt a Magyarországot támogató szimpátiatüntetésekben szombaton a varsói magyar nagykövetség és más lengyel nagyvárosok külképviseletei előtt. A fővárosban a magyarokat támogató levelet adtak át a magyar külügy képviselőjének, és uniós zászlót égettek.

A varsói tüntetésben a jobboldali és nemzeti radikális pártok képviselői vettek részt. A „Szabad Lengyelország, szabad Magyarország” és unióellenes felkiáltások mellett elhangzott a magyar és a lengyel himnusz is.     

A felszólalók „a nemzetközi baloldal támadásai ellen” tiltakoztak, és szolidaritásukat fejezték ki „a nemzetek Európájának eszméjét támogató Magyarországgal”. Felolvasták a „drága magyar barátoknak” címzett levelet, amelyet egyebek közt Marek Jurek, a szejm volt elnöke, a Lengyel Köztársaság Jobboldala párt elnöke és Zbigniew Ziobro EP-képviselő, a Szolidáris Lengyelország frakció vezetője írt alá. Ebben elismerésüket fejezték ki a magyaroknak „a haza újjászületéséért tett kezdeményezéseiért” és hangsúlyozták, hogy az új alaptörvény „mindenki számára fontos alapelvekre hívja fel a figyelmet”. „Amit elkezdtetek, egész Európa érdekét és javát szolgálja, és különösen a mi térségünk, a kommunizmus idején megtört Közép-Európa közös ügyét jelenti. Együtt voltunk, és együtt maradunk” – állt a levélben, amelyet a tüntetők is aláírtak.     

Marian Pilka volt ellenzéki, a Lengyel Köztársaság Jobboldala párt helyettes elnöke felszólította a lengyel kormányt, hogy tartson ki Magyarország mellett. „Reméljük, hogy a lengyel kormány nem hagyja magára Magyarországot, hogy ellenzi az esetleges szankciókat. Ezt várjuk el a lengyel kormánytól” – mondta. Kiemelte, hogy a magyar kormány politikája csodálatra méltó, és azt „követnie kellene minden közép-európai országnak”.     

Az Új Jobboldal Kongresszusát képviselő Janusz Korwin-Mikke az uniós tagországok „szerződésben foglalt autonómiájának eltiprása” ellen tiltakozott. Szerinte Lengyelország és Magyarország elvesztette szuverenitását, és „már nem szuverén országok, hanem euróállamok”.     

A tüntetésen felolvasták a magyarországi lengyel közösség levelét is, amely a budapesti békemenetben való részvételre szólítja fel a Magyarországon élő lengyeleket.     

A szervezők hangsúlyozták, hogy az interneten is folytatják az aláírásgyűjtést, és további szimpátiatüntetéseket terveznek.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »