Kínával is szabadkereskedelmi egyezményt köthet Szöul

Múlt heti kínai látogatásán a dél-koreai elnök beleegyezett, hogy megkezdik a szabadkereskedelmi tárgyalások előkészítését. Gazdaságilag sikeres volt az út, de az észak-koreai kérésben nem történt előrelépés.


Kína és Dél-Korea is megegyezik abban, hogy Észak-Koreának fel kell adnia nukleáris fegyverkezési programját és vissza kell térnie a 2003-ban indult hatoldalú (Kína, Dél-Korea, USA, Oroszország, Japán és Észak-Korea) leszerelési tárgyalásokhoz, ugyanakkor Li Mjungbak látogatásának idején az állami kínai sajtó felemlegette a két ország közötti nézeteltéréseket. A Kínai Kommunista Párt szócsövének tartott Zsenmin Zsibao (Renmin Ribao) kommentárjában Csang Lienkuj (Zhang Liangui) kínai Korea-szakértő azt fejtegeti, hogy eltolódott a két ország közötti egyensúly és Dél-Korea számára kényelmetlen Kína növekvő gazdasági és stratégiai befolyása. Majd kijelenti, hogy bár Pekingnek és Szöulnak vannak közös céljai a Koreai-félsziget jövőjével kapcsolatban, eltérő érdekeik és helyzetük negatív hatással van a kétoldalú kapcsolatokra.

Szalai Éva

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »