Központi Választási Bizottság kihirdette a Parlamenti Választások végeredményét Kazahsztánban

A Kazahsztáni Központi Választási Bizottság kihirdette a Parlamenti Választások végeredményét.„A területi választási bizottságok adatai alapján a „Nur Otan”párt 5 millió 436 ezer szavazatot szerzett (80,99%)” – jelentette be a KVB titkára Bahit Meljdesov.

Továbbá, az „Ak Zsol” és a „Kommunista Néppárt” (KN) 518 405 (7,47%) illetve 498 788 (7,19) szavazatot szereztek.

Ezenkívül, a Nemzeti Szociáldemokrata Pártra 116 534-en (1,68%) szavaztak, a Patrióták Pátjára 57 732-en (0,83%), az Auel pártra 82 628-an (1,19%) és az Edilet pártra 45 702-en (0,66%).

Ezek szerint, három párt kap helyet a parlamentben, amelyek több mint 7% szavazattal rendelkeznek.

Ennek értelmében, a KVB a következőképpen osztotta szét a mandátumokat a pártok között: a Nur Otan 83 mandátumot, az Ak Zsol 8 mandátumot, a KN 7 mandátumot kapott.

Kazahsztánban, amelynek lakossága meghaladja a 16,6 milliót, a szavazók létszáma 9,3 millió. A KVB adatai szerint a választók 75,45% szavazott.

A Mazsilisz (alsóház) képviselői testülete 107 képviselőből áll. 98 képviselőt pártlistáról szavaznak, 9 képviselőt a Kazahsztáni Közgyűlés delegál.  

A kazah parlamenti választások eredményeit kommentálva az EU legfelsőbb képviselője K.Eshton ezt mondta „a három párt bekerülése a parlamentbe – pozitív lépés a pluralista és demokratikus politikai kultúra fejlődésének útján Kazahsztánban”. 

Erről szól az EU külügyi és biztonságpolitikai képviselőjének, Katrin Eshtonnak a széleskörű jelentése.

„Köszöntöm Kazahsztán népét ezért a lépésért, amellyel kifejezték demokratikus jogukat a január 15-i választásokon. Úgyszintén üdvözlöm azt a tényt, hogy három párt bekerült a Parlamentbe. A három párt bekerülése a parlamentbe – pozitív lépés a pluralista és demokratikus politikai kultúra fejlődésének útján Kazahsztánban.

A jelentésben azt mondja K.Eshton, hogy “Kazahsztán az Európai Uniónak a legfontosabb partnere és továbbá támogatni fogják az ország politikai reformjait a jövőben is”. 

A lezajlott parlamenti választásokon 937 nemzetközi megfigyelő jelen volt.

Kitekintő

Friss hírek