Jelentősen csökkent a magyar államkötvények hozama

Jelentős hozamcsökkenéssel értékesített 12 hónapos diszkont kincstárjegyet az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kétheti rendszerességgel megrendezett aukcióján, tavaly szeptember közepe óta első alkalommal a meghirdetett összegben.

A kincstárjegyre 8,19 százalékos átlaghozam alakult ki, 177 bázisponttal az előző, két héttel ezelőtti aukció 9,96 százalékos átlaghozama és 11 bázisponttal a D121227 jelű kincstárjegy szerdai 8,30 százalékos másodpiaci referencia hozama alatt.

Az ÁKK az előző, két héttel ezelőtti aukcióval megegyező 45 milliárd forint értékben hirdetett meg 12 hónapos diszkont kincstárjegyet jegyzésre.

Az ÁKK tavaly az év elejétől szeptember közepéig 50 milliárd forint értékben hirdetett meg 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, majd a szeptember 29-i aukciótól kezdve 40 milliárd forintot, illetve egy alakalommal, november végén 30 milliárd forintot.

A mostani aukción meghirdetett D121227 jelű, 2012. december 27-én lejáró papírra 71,316 milliárd forint ajánlatot tettek az elsődleges forgalmazók, szemben a két héttel ezelőtt ugyanerre a papírra tett 41,620 milliárd forintos ajánlattal.

Az ÁKK a meghirdetett 45 milliárd forint összegben fogadott el ajánlatot, míg az előző, két hete tartott aukción az értékesítést 10 milliárd forinttal 35 milliárdra csökkentette.

A 40 milliárdos meghirdetések óta az ÁKK minden egyes aukción alacsonyabb összeget értékesített a meghirdetettnél, a 2011. október 27-i aukción pedig egyetlen ajánlatot sem fogadott el és nem helyezett ki papírt.

A 2011. november 24-i aukciót kivéve, amikor tavaly egyetlen alkalommal volt 30 milliárd forint a meghirdetett összeg és ezért kivételnek tekinthető, a 2011. szeptember 15-i aukció óta most értékesített első alkalommal a meghirdetett összegben 12 hónapos diszkont kincstárjegyet az ÁKK.

A nagyjából minden második 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukción 5 milliárd forint értékben meghirdetett 5 éves változó kamatozású kötvényre a mostani aukción a meghirdetettnél alacsonyabb, 4,4 milliárd forintos jegyzés érkezett, amiből az ÁKK 3 milliárd forintot fogadott el és annyit is értékesített 94,26 százalékos áron, szemben az előző aukción kialakult 65,53 százalékos átlagárral.

Az előző, négy héttel ezelőtti aukción több mint háromszoros túljegyzése volt a változó kamatozású kötvénynek, az ÁKK a meghirdetett összeget értékesítette.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Az autóipar élénkülése húzza a japán exportot

A pénzügyminisztérium előzetes kimutatása szerint Japán exportja 1980 áprilisa óta a legnagyobb mértékben, 49,6 százalékkal emelkedett éves bázison májusban. Az export nagy emelkedése részben az alacsony bázisértéknek, részben a világkereskedelmi forgalom növekedésének tulajdonítható.

Read More »

Vakcinatöbblet Romániában, alig jelentkeznek az oltásra

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, de a beoltottak száma már csak napi 15 ezerrel emelkedik, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást vagy jelenleg még nem oltható. 4 millió 245 ezernek pedig teljes a beoltottsága, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást.

Read More »

Kínának nem tetszik a NATO hozzáállása

Kína brüsszeli külképviselete kedden visszautasította, hogy az ország rendszerszintű kihívást jelentene bárkire. Arra szólították fel a NATO-t, hogy racionálisan ítélje meg Kína fejlődését, és hagyjon fel a kínai fenyegetést sulykoló elméletek népszerűsítésével.

Read More »