Hajrájához értek az MKP programalkotó találkozói

2012. január 16-án Somorján folytatódott a Magyar Kolalíció Pártjának „Beszéljük meg” elnevezésű programalkotó fórumsorozata. A napokban jártak Pelsőcön, Léván, Szádalmáson, következik Kassa, Párkány, Tardoskedd, Ipolyság, Szőgyén, Zselíz, Patonyrét, Nádszeg…

A somorjai kultúrházban hétfőn este mintegy 150-en jöttek el a találkozóra. A résztvevőket a helyi MKP-szervezet nevében Fónod Szilárd üdvözölte. A párt elnökségéből Berényi József pártelnök, Farkas Iván, Miklós László, Őry Péter és Szigeti László szakmai alelnökök és Bárdos Gyula, az MKP Országos Tanácsának elnöke jöttek el a somorjai polgárokkal való találkozásra. Ugyancsak részt vett a találkozón a Dunaszerdahelyi járás MKP-elnöke, Fenes Iván és Somorja város polgármestere és alpolgármestere, Bárdos Gábor és Pogány Tibor, utóbbi a fórum vezetőjének szerepét is ellátta.

A találkozó elején Berényi József rövid áttekintést adott az aktuális politikai helyzetről, a feladatokról és kihívásokról. Mint mondta, úgy néz ki, a választásokig a szlovák belpolitikát az ún. Gorilla-ügy uralja majd, és minden bizonnyal ennek véleményezését az MKP sem hagyhatja ki, annak ellenére, hogy az MKP választási listáján egyetlen jelölt neve sem szerepel az ún. Gorilla-dossziéban. 

Farkas Iván gazdasági és régiófejlesztési alelnök ábrákkal, térképpel illusztrálta Dél-Szlovákia infrastrukturális és szociális lemaradását az ország többi régiójához viszonyítva. Ennek az áldatlan helyzetnek az orvosolása kiemelt szerepet kap majd az MKP választási programjában. A résztvevők meglepetéssel vették tudomásul, hogy míg Szlovákia az Európai Unió országai közül hátulról a hatodik a mezőgazdasági vállalkozók egy hektárra való támogatását tekintve, addig Görögország a közelmúltban még az első helyet foglalta el.

Őry Péter közigazgatási és önkormányzati alelnök Csallóközcsütörtök polgármestereként is felszólalt. Elmondta, olyan problémával szembesül, mely más községekben is gondot okoz: a nem állandó lakhellyel rendelkező polgárok a helyi adókat ott fizetik, ahol a hivatalos állandó lakhelyük van, és így velük kapcsolatban a községeknek többletkiadásaik vannak. Őry Péter szerint ezen a téren jogszabály-változtatásra van szükség. Gondot jelent a polgároknak a körzeti hivatalok megszüntetése is, néha 80 kilométerre kell utazniuk ügyeik lebonyolítása érdekében.

Miklós László mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnök az élelmiszerellátással kapcsolatos gondokról beszélt a jelenlévőkkel. A nagy üzleteket uralják a több ezer kilométerről érkező élelmiszerek, a helyi gazdák pedig gyakran még áron alul sem tudják értékesíteni termékeiket. Az utóbbi öt évben a Csallóköz a környezetvédelmi fejlesztések terén semmilyen eredményt nem tud felmutatni, a benzinkutak száma pedig rohamosan növekszik. Miklós László nyolc éven át vezette (1998-2006) a környezetvédelmi minisztériumot, úgy véli, az MKP-nak nem kell ígérgetnie, már bizonyították, hogy kiemelt fontosságot tanúsítanak a környezetvédelemnek, és ez a jövőben is így lesz.

Szigeti László oktatási és kulturális alelnök a pedagógusok nagyobb megbecsülése érdekében is felszólalt. Úgy gondolja, arra az állami plusztámogatásra, amit az orvosok kaptak, a pedagógusok is joggal számot tarthatnának. Szükség van a nemzeti kisebbségek kulturális támogatását szabályozó törvény elfogadására is, mert ennek hiányában a támogatások szétosztása átláthatatlan és gyakran ismeretségi alapon történik. Ugyanúgy módosításra szorul az államnyelvtörvény és a kisebbségi nyelvtörvény is, mert még mindig akadályokba ütközik Dél-Szlovákiában az anyanyelv használata.Szigeti szerint a magyarok által többségben lakott községek valamennyi alapiskolájában szükség volna a magyar nyelv oktatására.

Fenes Iván járási elnök hangsúlyozta, a Dunaszerdahelyi járás helyzete meghatározó a felvidéki magyarok életének alakulásában. „Ez a legmagyarabb járás, élen kell járniuk jogaink érvényesítése terén” – mondta.

A vitában felszólaló somorjai polgárok a társadalmi élet és a politizálás különböző területeit érintették. Az általános problémák mellett néhány sajátosságra is felhívták a figyelmet. Például arra, hogy Somorja egy erős, megbízható végvára a szlovákiai magyarságnak, az MKP fölényes győzelmet aratott itt a helyhatósági választásokon, a választási lista élén azonban nincs somorjai polgár… Berényi József ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nagy tisztelettel köszöni a somorjai polgárok hozzáállását és szavazatait a 2010-es önkormányzati választásokon, az MKP alulról, demokratikusan építkező párt, a képviselőjelöltek sorrendjéről a járási közgyűlések döntöttek, azt pedig az MKP Országos Tanácsa véglegesítette. Az elsőbbségi szavazatlehetőség kihasználásával viszont a somorjai polgárok is alakíthatják a választási listát. Bárdos Gyula Somorja képviseletével kapcsolatban megemlítette, hogy az MKP képviselőjeként a somorjai Bauer Edit már nyolcadik éve tagja az Európai Parlamentnek. Kiss Árpád, a Somorja Hangja Polgári Társulás elnöke elmondta, szeretnék, ha Somorja továbbra is erős végvára maradna a felvidéki magyarságnak, ehhez viszont az is kell, hogy ne épüljenek újabb utcák a betelepülők számára. Pogány Tibor alpolgármesterként arról tájékoztatott, hogy Somorja önkormányzata nem tervezi újabb lakótelepülések építését, a magánterületeket viszont nem tudják koordinálni. A jelenleg érvényes megyerendszerrel is sokan elégedetlenek, Őry Péter szerint jogosan, és az első lehetséges alkalommal ezt a témát újra meg kell nyitni, mert a jelenlegi megyehatárok nem egyeznek a természetes régiók határaival.

A lakossági fórum végén még csaknem egy órán át kötetlen beszélgetések folytak az MKP képviselőjelötjei, tisztségviselő, önkormányzati képviselő és a somorjai polgárok között. Sokan kitöltötték azt a kérdőívet is, melyben az MKP programalkotó csoportja a választópolgárok véleményét kérdezi a legégetőbb kérdésekre. A választási programot 2012.január 24-én, délután öt órakor mutatják be a komáromi Tiszti pavilonban. (O.N.)

Beszéljük meg – Szádalmáson és Pelsőcön

A rozsnyói járásban, Szádalmáson és Pelsőcön, január 13-án hívták a választópolgárokat beszélgetésre az MKP jelöltjei. 

A rozsnyói régió az egyik legrosszabb szociális helyzetben levő járás Szlovákiában, nincs munkalehetőség, ennek következtében sok fiatal elvándorol. Félő, hogy 40-50 év alatt elnéptelenedik a régió. Erre figyelmeztetett Horváth István képviselőjelölt is. Ez a vidék most „senki földje” és csak is az itt élő emberek tudnak ezen változtatni – derült ki ez is a beszélgetések során. Az MKP elnökségéből Farkas Iván és Szigeti László érkeztek a régióba.

Almáson a rozsnyói járás MKP-képviselő jelöltjeihez a közeli járásokból Köteles László, Szuperák Mária és Horváth Zsuzsanna is csatlakoztak. Porubán Ferenc járási elnök vezette a beszélgetést. Több konkrét probléma is szóba került. A kompresszorállomásról több munkást elküldenek a napokban, és ez tovább emeli a munkanélküliség mértékét.

Pelsőcre a környék falvaiból is érkeztek emberek.  Ott voltak a gömörpanyitiak, a beretkeiek, a lekenyeiek, a gömörhorkaiak, a melléteiek, a hosszúszaviak, az ardaiak, a szalóciak is. A beszélgetést Ambrúzs István, az MKP pelsőci alapszervezetének elnöke nyitotta meg, majd Porubán Ferenc vezette. Giczcei Anna, Berekte polgármestere, a járás egyetlen női képviselőjelöltje, elmondta, hogy már 17 éve polgármester, és az itteni magyar községek akkor kaptak állami és európai uniós támogatásokat, amíg az MKP parlamentben volt. Vincze Norbert, az MKP képviselőjelöltje Gömörpanyitról, a tornaljai gimnázium tanára, pozitív példaként hozta fel, hogy erőfeszítéseiknek köszönhetően, nemsokára kihelyezett osztálya nyílik a kassai ipari iskolának a gimnáziumban. Az idősebb generáció emlékeztette a jelen lévőket, hogy a rendszerváltás után 10 évet küzdött az itt élő magyarság, hogy összefogjon az akkori három magyar párt. „Mi, szlovákiai magyarok voltunk a pozitív példa a Kárpát-medencében…” – hangzottak el Máté Géza, a Pelsőci Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatójának szavai.  

Rengeteg olyan kérdés vetődött fel, mely a régió embereinek életszínvonalával kapcsolatos. Ebbe a régióba a munkáltatók miért nem jönnek és adnak 800,- eurós fizetést? Meddig fogjuk bírni, hogy 2 eurós órabérért, turnusokban, műszakokban dolgoznak az asszonyok, az anyák a horkai gyárban? Az 1,50, 1,70 eurós benzin árak megfelelnek nekünk? Miből fogják, tervezik a mostani politikusok az orvosok bérének emelését kifizetni? Miért van az, hogy három magyarból kettő be akar olvadni? Miért nem jó Szlovákiában magyarnak lenni? Miért teszik át a szülők az óvodában utolsó évet járó gyereket szlovák osztályba? Hol vannak a pedagógusok? Mi alapján osztották a támogatásokat az oktatásban tavaly? Mikor épül meg a gyorsforgalmi út nálunk is? 

Farkas Iván elmondta, jogosak az elégedetlenségek, hiszen a járásban nagyon magas a munkanélküliség, Szlovákiában a több mint 1400 megteremtett munkahelyből csak 100 jutott a rozsnyói járásba, a többi pedig az északi régiókba. Van tehát tennivaló bőven Köteles László és Szigeti László  hangsúlyozták, hogy az MKP programját a polgárokkal együtt készítse el. Az MKP Gömörön is fel akarja és fel tudja vállalni a régió képviseletét – hangzott el többek közt a beszélgetések során. (BB)

Beszéljük meg – Léván

Az MKP Beszéljük meg rendezvénysorozatának lévai állomására január 12-én került sor a Reviczky Házban. Az este folyamán a résztvevők az MKP elnökségének számos tagjával találkozhattak. Jelen volt Berényi József elnök, tiszteletüket tették Farkas Iván, Szigeti László, Németh Gabriella, Miklós László alelnökök, továbbá Neszméri Tünde, a VIA NOVA ICS alelnöke. Természetesen nem hiányozhattak a Lévai járás képviselőjelöltjei sem, ha nem is mindenki, de nagy számban részt vettek a találkozón: Kiss Beáta, Lőrincz Tamás, Wirth Jenő, Nagy Géza, Csenger Tibor, Kepka Márk.  A beszélgetést Gubík László, az MKP helyi szervezetének elnöke vezette.  A felvezető beszédek után elsősorban a helyi polgárok kaptak szót, akik felszólalásaikban több problémakört érintettek. Volt szó a nehéz gazdasági, megélhetési gondokról, az egészségügy helyzetéről, Dél-Szlovákia felemelkedésének lehetőségeiről, s a tankönyvekkel kapcsolatos véleményekre is sor került. A szlovák történelemtanítás, az iskolai beíratások is érdekelték a jelenlévőket.  Voltak köztük környékbeli polgármesterek, MKP helyi szervezeti elnökök, érdeklődők is. Megfogalmazódott az a vélemény, hogy a magyarság megmaradásának érdekében komplex módon kell a pártnak tevékenykednie mind a gazdasági, mind a szociális kérdéseket illetően, és kulturális, oktatási területen is oda kell hatni, hogy Dél-Szlovákia lakossága sikeresebb legyen a jövőben. (mkp.sk)

Beszéljük meg… – További program:

Ma, azaz január 17-án Kassán (17.00, Márai Stúdió, Thália) és Párkányban (18.00, VMK) folytatódnak az MKP programalkotó fórumai.

A hét további programja: 18-án Tardoskedd (cukrászda, 18.00), 19-én Ipolyság (Eso étterem, 18.00), 20-án Szőgyén (Kultúrház, 18.00), 21-én Zselíz (Magyar Ház, 16.00), 23-án Patonyrét (18.00, Magnólia vendéglő), és Nádszeg (18.00), 24-én ismét Kassa (17:00, Márai Stúdió, Thália)

Felvidék.ma

Friss hírek