Magyarország védelmében szólaltak fel a lengyel szejmben

El a vörös kezekkel a független Magyarországtól! – ezekkel a szavakkal zárta január 13-i felszólalását a szejmben Stanislaw Pieta, a Jog és Igazságosság nevű konzervatív ellenzéki párt tagja.

Beszédében többek között elhangzott, hogy Magyarországnak joga van az alkotmányához, ahhoz, hogy a kommunizmushoz fűződő viszonyát átértékelje, hogy védje a férfi és nő között köttetett házasságot, családot és a terhesség-megszakítást az alkotmányban tiltsa. Bár a szejm a végül leszavazta Pieta Magyarországot támogató indítványát, az események ezzel nem zárultak le. Január 17-én délben, az Európai Bizottság varsói kirendeltségén szimpátiatüntetésre készül Stanislaw Pieta.

A felszólalás nem maradt visszhang nélkül: még aznap egy esti televíziós beszélgetés témájává nőtte ki magát. A TVN Szklo című politikai háttérműsorában a műsorvezető, Grzegorz Miecugow elemezte az aznap elhangzottakat. Felidézte  Jaroslaw Kaczynksi, a legerősebb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság elnöke lengyel választások idején tett kijelentését, miszerint Budapestet szeretné Varsóban látni. Kaczynskit a Magyarországon zajló események a lengyelek nehéz történelmei korszakaira emlékeztetik.

A PiS elnöke úgy véli, Magyarország saját érdekeiért, szuverenitásáért küzd jelenleg és ez sokakban ellenérzést vált ki. A műsorvezető, ehhez annyit fűzött, hogy ami Magyarországon zajlik, az nem a szuverenitásról szól és, ha Kaczynski még mindig Budapestet akarja importálni Varsóba, akkor kezdje a Váci utcánál, hiszen ott kitűnő éttermek vannak.

Csontos Zsuzsanna

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »