Forró a talaj Szíriában

A szír vezetés katonai csapatokat és tankokat küldött pénteken a libanoni határ közelében fekvő Zabadani városába, miután országszerte tízezrek vonultak utcára, ezzel is kifejezve szimpátiájukat a Szabad Szír Hadsereg iránt. Aktivisták szerint az összecsapásokban legalább 16 civil vesztette életét, köztük volt 3 gyermek is. Kamal al-Labwani, egy Jordániába menekült zabadani ellenzéki szerint a várost elzárták a külvilágtól, a kommunikációs csatornák használhatatlanok, ennek ellenére sikerült felvennie a kapcsolatot néhány lakossal. A tankok a külvárosban vannak, ostromolják a települést, azonban ellenállással néznek szembe, a Szabad Szír Hadsereg jelenléte ugyanis erős a térségben, árulta el al-Labwani a Reuters hírügynökségnek.

Az ország többi részében sem csillapodnak a kedélyek, a Helyi Koordinációs Bizottságok nevű aktivista szervezet információi szerint Madaya városa is ostrom alatt áll, számos civil megsérült a harcokban. Hatalmas tömegek vonultak utcára Aleppó, Deir al-Zour, Homsz, Hama, Idlib városokban, valamint Damaszkusz egyes peremkerületeiben is.

A pénteki tömegtüntetések egyik oka, hogy a legfőbb ellenzéki erő, a Szír Nemzeti Tanács bejelentette együttműködését a dezertőr katonák által létrehozott Szabad Szír Hadsereggel. Bár mindkét szerveződésnek ugyanaz a célja, egy demokratikus és békés állam megteremtése, a Tanács azonban nem nézte jó szemmel a dezertőr katonák erőszakos fellépését. A hónapok óta tartó elkeseredett harc úgy tűnik egységbe tömöríti a kormányellenes erőket. A hírek szerint a Tanács egy iroda felállítását tervezi, hogy zavartalan legyen a közvetlen kommunikáció az ellenzéki csoportok között. Az iroda székhelyéről még nem árultak el információkat.

Az Arab Liga megfigyelő missziója sem tud egyebet tenni, mint megerősíteni a helyzet súlyosságát, a csoport szudáni származású vezetője, Mohammed Ahmed Musztafa al-Dabi szerint azonban korántsem nevezhetjük az eseményeket polgárháborúnak. A misszió december 26-án kezdte meg munkáját az országban, valószínűleg nem is fejezik be a tervezett időpont, január 19. előtt. Al-Dabi szerint még időre van szükségük, hogy pontos beszámolóval szolgálhassanak.

Horváth Hajnalka

Friss hírek