Újabb brutális kritika Magyarországnak

Paul Krugman NYT-blogjában közölte Kim Lane Scheppele professzor újabb cikkét. A Valahol Európában – Villog a piros jelzés Magyarországnak című írásában a Nobel-díjas közgazdász által meghívott vendég-blogger nagyon komoly kritikát fogalmazott meg hazánkkal szemben.

Scheppele Wasingtonból indítva az eszmefuttatást, a következővel kezdi: a budapesti amerikai nagykövet a kormány miatt olyannyira „csalódottnak” mondta magát, hogy nem ment el az új alkotmány operaházbeli megünneplésére. „Magyarország a politikájával öli meg gazdaságát”, a kormány „mégis ragaszkodik azon álláspontjához, hogy az ország demokratikus”. Bár (a kormány) a nemzetközi színtéren „újabban hangoztatja, hogy nyitott vitatott törvényeinek a megváltoztatására”. A szerző szerint újfent „ellentmondás van aközött, amit Orbán mond külföldieknek angolul és aközött, amit magyarul mond, illetve tesz otthon.”

A szerző szerint kétséges, hogy „néhány európai fenyegetés” Orbán Viktort „hosszú távú célja” feladására késztetné, nevezetesen, hogy „25 évig hatalomban maradjon”. „Még ha Magyarország megváltoztatja is a jegybankról, az igazságügyi rendszerről és az adatvédelmi ombudsmanról szóló új törvényeket, az Orbán által kiépített tekintélyelvű struktúra legnagyobb részt a helyén fog maradni”. „Európának sokkal tovább kell mennie annál, mint hogy apróbb jogi változtatásokat követeljen”, mivel Magyarország „túl messze ment az antidemokratikus reformok” területén.

Miután a „Fidesznek a politikai intézmények feletti ellenőrzése már majdnem teljesen megvalósult”, „anélkül vonhat vissza néhány törvényt, hogy azzal számottevően gyengítené ezt az ellenőrzést.”

A magyarok többsége „európai” akar maradni, de ők nem azok, akik most kormányon tartják a Fideszt, és jelenleg nincs olyan politikai szervezet, amely megjelenítené kiábrándultságukat.

„Egyetlen olyan jel van”, amely arra utal, hogy „talán kialakulóban van egy politikai szervezet”, amely ellenfele lehet a Fidesznek: „Bajnai Gordon kiáltványa”. De mint minden bírálót, Bajnait is „támadja a kormány ellenőrizte média”. „Bárki, aki be akar jutni a politikai életbe, arra számíthat, hogy rágalmazzák a médiában, hamisan vádolják, és nem túl burkolt fenyegetés érheti állását vagy vagyonát az országban”.

„A magyar politika ökölharccá” fajult. Scheppele végül felteszi a kérdést: „A Fidesz meg tudja győzni Európát arról, hogy Magyarország még mindig egy európai demokrácia, és megússza azzal, hogy megváltoztat néhány törvényt?”

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »