Hillary Clinton támogatásáról biztosította Timosenkót

Az amerikai külügyminiszter Hillary Clinton levelet írt Julija Timosenkónak amelyben biztosítja támogatásáról, miközben aggódó megjegyzést tesz az idén ősszel tartandó parlamenti választásokra. A levelet a volt ukrán miniszterelnök hivatalos honlapján tették közzé.

Hillary Clinton továbbra is támogatásáról biztosítja a volt ukrán kormányfőt: „Továbbra is támogatni fogjuk a tisztességes bírói eljárást és az Ön szabadon engedését más egykori magas rangú, bebörtönzött kormányzati tisztségviselőkkel együtt. Biztos lehet abban is, hogy elkötelezettek vagyunk a szabad választásokkal kapcsolatban, minden legitim politikai jelölt és párt részvételével. Ez egy újabb kritikus lépés az európai uniós integráció felé, egy olyan dolog, amelyet az Ön országa korábban sikeresen csinált. Remélem, hogy hasonló lesz a helyzet az októberi parlamenti választások során is” – írja levelében az amerikai külügyminiszter. 

Clinton – ahogy a levélben írja – figyelemmel követte Timosenko ügyének alakulását és igen csalódott volt, amikor a kijevi bíróság hét évre ítélte a volt miniszterelnököt, állítólagos kedvezőtlen feltételek mellett megkötött orosz-ukrán gázszerződések miatt. Szintén növekvő aggodalmának adott okot a Timosenko kijevi börtönből egy messzibb egységbe való átszállításának kapcsán, különös tekintettel az ex-kormányfő egészségi állapotára.

A levél záró mondataiban Clinton arról biztosítja Timosenkót, hogy mindent megtesz Ukrajna európai uniós integrációjának érdekében.  

Timosenko ügye tavaly ősszel nagy port kavart Brüsszelben is: akkor félbeszakadtak a tárgyalások Kijevvel, most úgy tűnik az Egyesült Államok is őszintén kiáll az ellenzék oldalán. Az Európai Unió és az USA is nyíltan vállalja véleményét a bírósági döntéssel kapcsolatban, miszerint politikai retorzióról van szó a jelenlegi államfő, Janukovics részéről. Az elnök népszerűsége egyébként rohamosan csökkent az utóbbi hónapokban.

A héten arról számoltunk be, hogy a volt miniszterelnök férje, Alekszander Timosenko néhány hete Prágába költözött, hogy politikai menedékjogot kapjon. A kijevi cseh nagykövetség szerdai beszámolója szerint azonban a Prágában céget üzemeltető ukrán férfi menedékjogot kapott ugyan, de nem politikait: a nagykövetség honlapján azzal indokolták a döntést, hogy az ex-kormányfő férje nem politikus, ezért nem adhatnak neki politikai menedékjogot. 

Bár Alekszander Timosenko ellen egyelőre nem folyik eljárás Ukrajnában, könnyen lehet, hogy ez a közeljövőben megváltozik. A hét évre ítélt Julija Timosenkónak még mindig vannak lezáratlan bírósági ügyei: jelenleg nyomozás folyik a 90-es években a házastárssal közösen üzemeltetett cég ellen állítólagos adóvisszaélések ügyében. Igaz, hogy Julija és Alekszandr már csak papíron házasok (bár hivatalosan sosem váltak el), a nyomozás kapcsán könnyen letartóztatási parancsot adhatnának ki a férfi ellen – amely valószínűleg a tények tudatában nem tenne jót az ukrán-cseh kapcsolatoknak sem (valószínűleg ezért is nem kapta meg a politikai menedékjogot Prágában).

Kedden több száz, Timosenkót támogató tüntető gyűlt össze a volt kormányfő jelenlegi lakhelyeként szolgáló börtön előtt, a következőket skandálva: „Engedjék ki Juliját!”, „Le a hatalommal!”. Néhány sátort is felállítottak, de a hatóság ezeket hamar eltávolíttatta, majd útfelújítást kezdtek a helyszínen, „törött vízvezeték” miatt. 

Julija Timosenko jelenleg hét éves büntetését tölti a harkovi női börtönben, miután 2011 októberében a kijevi bíróság bűnösnek találta a 2009-ben Ukrajna és Oroszország között kötött előnytelen gázszerződések ügyében.

Ackermann Sándor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »