Folytatódik az izraeli-szaúdi hackerháború

Az ‘0xOmar’ nevű hacker szerdán újból akcióba lendült, kétszáz izraeli hitelkártya-tulajdonos személyes adatainak közzétételével folytatódik a január eleje óta tartó adok-kapok. Jeruzsálem a hétvégén azt ígérte, hogy az országot fenyegető kiberbűnözőkkel szemben ugyanúgy fog eljárni, mint a közönséges terroristákkal. A Hamász digitális intifádára bátorítja az arab fiatalokat.

További kétszáz izraeli polgár hitelkártya-adatainak közzétételével folytatódott az év eleje óta tartó szaúdi-izraeli hacker-párbaj szerdán. A ’0xOmar’ álnevet használó, magát szaúd-arábiai informatika szakos diáknak kiadó hacker az év első napjai óta összesen 14-15 ezer aktív izraeli kártyával kapcsolatos személyes információt tett közzé az interneten, a szerdai akciót megtorlásnak szánta, miután kedden egy 17 éves izraeli kamasz, ’OxOmer’ néven kétszáz szaúdi kártyatulajdonos adatát osztotta meg a világhálón elrettentés gyanánt.

A bizalmas pénzügyi adatok kiszivárogtatásával egy időben 0xOmar a valódi kilétéről szóló izraeli sajtóértesüléseket is cáfolta: „Láttam, hogy néhány idióta azt állította, hogy a nyomomra akadtak Mexikóban, majd Rijádban, végül pedig Dubaiban” – idézi a hacker üzenetét a Háárec izraeli napilap hírportálja. Amír Fedida izraeli blogger múlt hét pénteken állította azt, hogy egy a Háárecnek küldött e-mail alapján néhány órán belül eljutott a „nem túl okos” kiberbűnözőhöz, aki szerinte egy 19 éves, Mexikóban tanuló diák az Emirátusokból.

0xOmar azonban szerdán azt állította, hogy fertőzött e-maileken keresztül a világ számos részén, több számítógép felett is átvette az uralmat, az utána szaglászó amatőröknek csupán „szerencsétlen áldozatainak” némelyikére sikerült rábukkanniuk. A szaúdi Group-XP nevű hackercsoport ismeretlen támadója korábban azzal fenyegetett, hogy összesen több mint egymillió izraeli hitelkártyához tartozó fénykép, cím, telefonszám és egyéb személyes adat van a birtokában, melyeket lassan, falatonként kíván közzétenni, „hogy az ellenség többet szenvedjen”.

Az első, nyilvánosan elérhetővé tett file-ba az internetezők január 3-án futhattak bele, mely a hacker szerint többszázezernyi adatot tartalmazott – az izraeli bankok azonban gyorsan 14 ezer alá szűkítették a kompromittált kártyatulajdonosok körét, mivel a megosztott listán elévült vagy ismétlődő tételek is szerepeltek. Az adatok mindegyikét Izrael egyik vezető, fogadásokkal is foglalkozó sportoldalának, a One.co.il feltörése után lopták el. A szolgáltatóknak még azelőtt sikerült valamennyi hitelkártyát letiltaniuk, mielőtt bármilyen jogosulatlan tranzakcióra került volna sor – írta a Háárec a múlt héten.

Három nappal később, január 6-án 0xOmar – az izraeli média beszámolóinak egykedvűségén mérgelődve – egy második file-t is megosztott, ám a 11 ezer aktív hitelkártyát ígérő listáról ezúttal is kiderült, hogy abban csak néhányszáz naprakész adat szerepel.  Mindeközben egy magát 17 éves, izraeli kamasznak állító hacker, Omer Cohen ellentámadásba lendült, a kétszáz szaúdi hitelkártya adatainak közzétételén túl azzal is fenyegetőzött, hogy válogatás nélkül megtámadja az arab minisztériumok weboldalait, de még a szaúdi királyi család bankszámláját is, amennyiben az érintett országok nem vonják felelősségre az 0xOmarhoz hasonló bűnözőket.

„Amennyiben az állam nem képes elrettenteni a kibertér bűnözőit és terroristáit, akkor majd mi civilek megtesszük” – írta az izraeli hacker a Háárecnek, a támadás részleteiről beszámoló levelében. Omer bevallása szerint összesen 50 ezer arab hitelkártya-tulajdonos személyes adata került a birtokába az öböl valamennyi országából, az akciót ugyanakkor csak figyelmeztetésnek szánta, ezért a kártyák – az online vásárláshoz elengedhetetlen – háromjegyű CVV kódját sem tette közzé – adja hírül az izraeli lap.

Danny Ayalon izraeli külügyminiszter-helyettes vasárnap kemény hangvételű nyilatkozatban ítélte el a múlt heti hackertámadásokat, a hitelkártya tulajdonosok személyes információival való visszaélés a politikus szerint „a szuverenitás olyan szintű megsértése, amely terrorcselekménnyel ér fel, ezért a jövőben így is kezelendő”. A külügyminiszter-helyettes szerint „Izrael birtokában van azoknak az eszközöknek, amelyekkel az állam hathatós válaszcsapást mérhet az ellenségeire”, a megtorlással szemben „egyetlen szervezet vagy hacker sem immunis” – idézi Ayalont az al-Dzsazíra hírügynökség.

A szerdán tovább folytatódó hackerbotrány a legsúlyosabb adathalász támadás, amivel Izrael valaha is szembe került, az 0xOmar nevű felhasználó akciója a Hamász politikai vezetésének sem kerülhette el a figyelmét. Számi Abu Zuhri, a szervezet szóvivője az internetes támadást az „ellenállás új formájaként” köszöntötte, Ayalon nyilatkozatára pedig úgy reagált: „Arra bíztatjuk az arab fiatalokat, hogy ne vegyék figyelembe a gyáva izraeli fenyegetéseket és minden rendelkezésükre álló eszközzel szálljanak szembe az izraeli bűntényekkel a kibertérben” – idézi Zuhrit az al-Dzsazíra.

Tatai Gábor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »