Romney nagyon nyert New Hampshire-ben

Nagy arányú győzelmet aratott Mitt Romney a kedden megrendezett New Hampshire-i republikánus előválasztáson. A volt massachusettsi kormányzó a szavazatok 39,4 százalékát gyűjtötte be, 17 százalékkal megelőzve a második helyen záró Ron Pault. A múlt heti iowa előválasztáson majdnem győztes Rick Santorum most csupán az ötödik helyet csípte meg az észak-keleti államban.

Mitt Romney nyerte a kedden megrendezett, első klasszikus republikánus előválasztást (primary) New Hampshire-ben. Az elmúlt hetek közvélemény-kutatásai után az exit poll-ok is a volt massachusettsi kormányzó győzelmét vetítették előre, így a kérdés csupán az maradt kedd estére, hogy mennyivel nyer az államban. Végül Romney a szavazatok valamivel több mint 39 százalékát szerezte meg, a második helyen Ron Paul zárt 22,8 százalékkal. A múlt heti iowai kaukuszon az első helyről szoros veresenyben, mindössze nyolc szavazattal lemaradó Rick Santorum a megszerzett voksok 9,3 százalékával csak az ötödik helyre volt jó New Hampshire-ben. Az államban nagy erőket mozgósító John Hunstman lett a harmadik 16,9 százalékkal, Newt Gingrich pedig a negyedik helyen zárt 9,4-el. Rick Perry egy százalék alatt maradt, de egyelőre nem adja fel, még bízik Dél-Karolinában, ahol január 21-én tartják a következő előválasztást – számolt be a Washington Post.

Szenvedélyes győzelmi beszédében Romney nem nagyon foglalkozott republikánus vetélytársaival, hanem Obamára koncentrált, aki szerinte nem tudta megtartani a 2008-ban, jelöltként tett magasztos igéreteit és az ötletekből is kifogyott. Arra kérte szavazóit, támogassák Dél-Karolinában is, hogy „2012 az az év legyen, amikor Obama kifut az időből”. „A középosztály szétmorzsolódott. Huszonnégy millió amerikainak még mindig nincs munkája, akik vagy küzdenek érte, vagy már feladták az álláskeresést” – mondta Romney utalva az elnök sikertelen politikájára.

Romney a magukat republikánusként meghatározók szavazatainak csaknem felét szerezte meg, így növelni tudta táborát a négy évvel korábbihoz képest, amikor alulmaradt McCainnel szemben – mutatták az exit poll-ok. A függetlenek körében, akik az urnákhoz járulók 44 százalékát tették ki, a szavazatok 30 százalékát kaphatta. A fiatalok között messze legnépszerűbb, most második helyen zárt Ron Paul, elismerte Romney egyértelmű gyözelmét, de jelezte, hogy továbbra is a sarkában vannak.

Míg a múlt heti iowai, rendkívül szoros győzelemet követően Romney inkább csak lélektani előnyben volta több jelölttel szemben, mostani sikere után, bár messze van még a vége, sokan már a végső győzelemre is esélyesnek tartják. New Hampeshire-i győzelme mindenesetre további lökést adhat neki a tizenegy nap múlva esedékes dél-karolinai előválasztás előtt, ahol a jelenlegi felmérések szerint szintén a volt massachusettsi kormányzó vezet.

Pulay Kristóf

Friss hírek